Μην τις παίρνετε σαν να είναι… ασπιρίνες!

  • Iatropedia
Ένας στους δέκα Αμερικανούς παίρνει καθημερινά ασπιρίνη για να προλάβει ένα πρώτο καρδιακό επεισόδιο ή εγκεφαλικό χωρίς να χρειάζεται, προειδοποιούν ερευνητές

Τον «κώδωνα του κινδύνου» για την ανάρμοστη χρήση της ασπιρίνης κρούουν οι επιστήμονες στις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς σύμφωνα με τα ευρήματα σχετικής μελέτης ένα 10% λαμβάνει μια μικρή δόση σε καθημερινή βάση ως προληπτικό μέτρο ενάντια στον κίνδυνο πρωτογενών καρδιαγγειακών επεισοδίων. Μάλιστα, από την στιγμή που η ασπιρίνη διατίθεται χωρίς να απαιτείται ιατρική συνταγή, το ποσοστό ακατάλληλης χρήσης του φαρμάκου δεν αποκλείεται να είναι υψηλότερο, επισημαίνουν ερευνητές στο περιοδικό Journal of the American College of Cardiology.

Με βάση την κατευθυντήρια γραμμή ότι η καθημερινή χρήση ασπιρίνης δεν θα ήταν απαραίτητη για όσους ο κίνδυνος καρδιαγγειακού επεισοδίου σε βάθος δεκαετίας κυμαινόταν σε ποσοστό λιγότερο από 6% και εξαιρώντας ασθενείς που είχαν ήδη υποστεί ένα καρδιαγγειακό επεισόδιο (καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό) ή παρουσίαζαν παθήσεις όπως π.χ. κολπική μαρμαρυγή, ερευνητές του Baylor College of Medicine στο Χιούστον του Τέξας ανέλυσαν δεδομένα σε εθνικό επίπεδο και διεπίστωσαν ότι ένα 12% όσων έπαιρναν ασπιρίνη κανονικά δεν θα έπρεπε να τους είχε συνταγογραφηθεί.

Η ακατάλληλη χρήση ασπιρίνης ήταν υψηλότερη στις γυναίκες (17%) παρά στους άνδρες (5%) ενώ αυτοί που κακώς ελάμβαναν το φάρμακο ήταν κατά μέσον όρο περίπου 16 χρόνια νεότεροι από εκείνους που έκαναν ορθή χρήση. Στην μελέτη επισημαίνεται πως δεν υπάρχει απόδειξη ότι η ασπιρίνη μειώνει τις πιθανότητες ενός πρώτου εγκεφαλικού επεισοδίου ή καρδιακής προσβολής σε άτομα που δεν έχουν ιστορικό καρδιαγγειακών παθήσεων επεισοδίων. Αντιθέτως, η ανάρμοστη χρήση της συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο αιμορραγίας του εντέρου ή του στομάχου και αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «τα σοβαρά στεφανιαία επεισόδια μειώνονται κατά 18% με την ασπιρίνη αλλά με κόστος την αύξηση κατά 54% των μείζονων εξωκρανιακών αιμορραγιών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πως η ασπιρίνη προστατεύει από το έμφραγμα

Τα αντιβιοτικά δεν είναι … ασπιρίνες