Μην πετάξετε ακόμα τα βιβλιάρια υγείας

  • Γιάννα Σουλάκη
βιβλιάρια υγείας
Ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Ιωάννης Μπασκόζος κάλεσε τους πολίτες διατηρήσουν τα βιβλιάρια υγείας τους, μέχρι να ολοκληρωθεί η καταγρφή του ιατρικού ιστορικού τους στο Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας (ΑΗΦΥ).

Στην κατάργηση των βιβλιαρίων υγείας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Ιωάννης Μπασκόζος, μιλώντας στο συνέδριο HealthIT 2019. Ο κ. Μπασκόζος κάλεσε τους πολίτες να διατηρήσουν άθικτα τα έντυπα βιβλιάρια υγείας, έως ότου επικαιροποιηθεί το ιατρικό ιστορικό τους στον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας (ΑΗΦΥ).

«Επιτέλους καταργήσαμε το Έντυπο Βιβλιάριο Υγείας.  Δεν νοείται σε ένα σύγχρονο κράτος η ταυτοποίηση με τη χρήση ενός έντυπου μέσου, που η χρήση του δεν αφήνει τα πράγματα να εξελιχθούν. Το Βιβλιάριο Υγείας είναι όμως και παραμένει ένα σοβαρό δημόσιο έγγραφο, το οποίο οφείλουμε να το διατηρήσουμε στην κατοχή μας, μέχρις ότου ο γιατρός μας συνθέσει το ιστορικό υγείας μας μέσα στον Ηλεκτρονικό μας Φάκελο», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μπασκόζος.

Ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας έδωσε χρήσιμες πληροφοείς και για τον Ατομικό Φάκελο Υγείας. Οπως είπε, θα διασφαλιστούν τα Προσωπικά Δεδομένα των ασθενών, ενώ αναφερόμενος στις αναμενόμενες ρυθμιστικές υπουργικές αποφάσεις, υπογράμμισε ότι αυτές θα αποτελέσουν την «καλύτερη εγγύηση».

Η καταχώρηση των ιστορικών στον ΑΗΦΥ είναι μια κοπιαστική, αλλά αναπόφευκτη διαδικασία για τους γιατρούς, αλλά μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, θα έχουν και οι ίδιοι στη διάθεσή τους, όπως είπε ο κ. Μπασκόζος «σύγχρονα και έμπιστα εργαλεία ακέραιης πληροφόρησης». Η πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας θα βελτιωθεί σε σημαντικό βαθμό, τόνισε ο γενικός γραμματέας.

Ασφαλή τα προσωπικά δεδομένα από ασφαλιστικές εταιρείες

Ο κ. Μπασκόζος ενημέρωσε ότι εντός των επόμενων ημερών θα εκδοθούν οι απαραίτητες υπουργικές αποφάσεις για τη διαδικασία ενεργοποίησης του φακέλου υγείας των πολιτών, ενώ θα διασφαλιστεί με απόλυτο τρόπο η προστασία των προσωπικών δεδομένων από ασφαλιστικές εταιρείες, τράπεζες και άλλους ιδιώτες που ενδεχομένως να έχουν αλλότριους σκοπούς. Το απόρρητο των φακέλων θα το διασφαλίσει ο Κανονισμός Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.  Πρόσβαση στον φάκελο υγείας και τους όρους ταυτοποίησης των πολιτών, θα έχει ο ίδιος ο πολίτης, τόνισε ο γενικός.

«Εντός των επομένων ημερών θα εκδοθούν οι απαραίτητες υπουργικές αποφάσεις για τη διαδικασία ενεργοποίησης του φακέλου (από ποιους και πότε) και για την ταυτοποίηση του πολίτη στην επαφή φροντίδας του, που θα αποτελέσει την καλύτερη εγγύηση προστασίας των προσωπικών δεδομένων. Έχουμε επεξεργαστεί σειρά τεχνικών λύσεων τις οποίες και θα εξαγγείλουμε», κατέληξε ο κ. Μπασκόζος.