Μιλάνο: 79χρονος από την Ελλάδα πέθανε μολυσμένος από τον μύκητα candida auris

  • Ρούλα Τσουλέα
auris
Ο άνδρας είχε μεταφερθεί σε νοσοκομείο του Μιλάνου με πάθηση του εγκεφάλου. Έφερε πολλά ανθεκτικά παθογόνα.

Την τελευταία του πνοή άφησε σε νοσοκομείο του Μιλάνου ένας 79χρονος από την Ελλάδα, τον οποίο είχαν προσβάλλει πολυανθεκτικά μικρόβια και ο μύκητας candida auris.

Όπως αποκάλυψε η εφημερίδα Corriere della Sera, ο άνδρας νοσηλευόταν στο Ospedale Luigi Sacco, ένα νοσοκομείο στην περιοχή Vialba του Μιλάνου. Έπασχε από «παθολογία του εγκεφάλου» και κατέληξε το πρωί της Παρασκευής.

Οι μικροβιολογικές εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε είχαν πολλά θετικά αποτελέσματα, μεταξύ των οποίων και για candida auris.

Ο μύκητας αυτός είναι ένας από τους τέσσερις πιο επικίνδυνους μύκητες στον κόσμο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Όπως είχε αναφέρει τον Οκτώβριο του 2022, είναι ένας από τους μύκητες που έχουν μετατραπεί σε απειλή για τη δημόσια υγεία.

Διαβάστε ακόμα Καμπανάκι από τον Π.Ο.Υ. για τους μύκητες. Κοστίζουν 1,7 εκατ. ζωές τον χρόνο. Ποιοι είναι οι πιο επικίνδυνοι

Τον Απρίλιο του 2023, εξ άλλου, ο καθηγητής Νίκος Σύψας αποκάλυψε στο Iatropedia.gr ότι ο μύκητας έχει μεγάλη διασπορά στα νοσοκομεία της Αττικής.

Διαβάστε ακόμα Ν. Σύψας στο iatropedia.gr: Μεγάλη διασπορά Candida Auris στα Νοσοκομεία της Αττικής

Όπως έλεγε, ο πολυανθεκτικός μύκητας έχει προσβάλλει πολλούς ασθενείς. Μάλιστα σε μερικές περιπτώσεις είχε αποβεί μοιραίος.  Ωστόσο, το στέλεχος που κυκλοφορεί στην Ελλάδα φαίνεται να είναι πιο ήπιο και να ανταποκρίνεται στα αντιβιοτικά, είχε διευκρινίσει. Επιπλέον, λαμβάνονται μέτρα στα νοσοκομεία για τον περιορισμό του φαινομένου.

Σύμφωνα με την Corriere della Sera, ο 79χρονος ασθενής δεν μολύνθηκε στην Ιταλία, αλλά στην Ελλάδα και επομένως θεωρείται εισαγόμενο κρούσμα της candida auris για τη γείτονα χώρα. Στο δημοσίευμα δεν διευκρινίζεται ποια είναι η αιτία του θανάτου του ασθενούς.

Φωτογραφία: iStock