Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: «Ώρα να επαναθεμελιώσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας»

  • Ρούλα Τσουλέα
Χρυσοχοΐδης
Τι είπε ο νέος υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής στο υπουργείο Υγείας.

Τους βασικούς άξονες του προγράμματος για την Υγεία που θα εφαρμόσει ως υπουργός παρουσίασε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής του χαρτοφυλακίου της Υγείας το μεσημέρι της Τρίτης.

Όπως είπε το μεγάλο στοίχημα είναι η αναμόρφωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ώστε όλοι οι πολίτες να έχουν πρόσβαση ανεξαρτήτως εισοδήματος.

Γι’ αυτό τον λόγο θα δοθεί βάρος στις 10.000 προσλήψεις, ενώ θα γίνουν αλλαγές στις διοικήσεις των νοσοκομείων και θα αναβαθμιστεί το ΕΚΑΒ. Επιπλέον, θα αναβαθμιστούν 80 νοσοκομεία και 156 Κέντρα Υγείας.

Χρυσοχοΐδης

Ο νέος υπουργός Υγείας επισήμανε πως οι αυξημένες απαιτήσεις της πανδημίας είχαν ως αποτέλεσμα πολλά προβλήματα του ΕΣΥ να μην έχουν αντιμετωπιστεί ακόμα. Και ανέφερε τις καθυστερήσεις στα χειρουργεία, στο ΕΚΑΒ και στα επείγοντα.

Διαβάστε ακόμα Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στο Υπουργείο Υγείας: Ένας “σκληροτράχηλος” υπουργός σε ειδική αποστολή

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι έγιναν και βήματα προόδου. «Το ΕΣΥ δοκιμάστηκε στην πανδημία, αναδείχθηκαν δυνατότητες ανθρώπων και οι αδυναμίες του», είπε. Και πρόσθεσε πως οι δαπάνες Υγείας ανήλθαν σε 5,2 δισ. ευρώ, από 3,9 δισ. που ήταν. Επιπλέον είπε ότι αυξήθηκε το προσωπικό και διπλασιάσθηκαν οι κλίνες ΜΕΘ.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε επίσης στους «αφοσιωμένους και ικανούς δημόσιους λειτουργούς», υπογραμμίζοντας ότι «με αυτούς θα πορευτώ και τώρα με αξιοκρατία…  αλλά ταυτόχρονα με τον πήχη και το φρόνημα ψηλά, για να επαναθεμελιώσουμε όλοι μαζί το νέο ΕΣΥ».

Ο νέος υπουργός αναφέρθηκε με κολακευτικά λόγια στην νέα αναπληρώτρια υπουργό Ειρηνη Αγαπιδακη, η οποία απουσίαζε καθώς εμφάνισε covid.  Tόνισε τέλος, πως τα νοσοκομεία θα αναλάβει ο υφυπουργός Μάριος Θεμιστοκλέους, ενώ ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος την ψυχική υγεία.

«Θα προχωρήσουμε όλοι μαζί εργαζόμενοι και ηγεσία γιατί μόνο όλοι μαζί μπορούμε να πετύχουμε» κατέληξε.