Metropolitan Hospital: Πρωτοποριακή, διαδερμική μέθοδος για την επιδιόρθωση ανεπάρκειας της μιτροειδούς βαλβίδας

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
Στο Θεραπευτήριο Metropolitan Hospital και συγκεκριμένα στο τμήμα Διαδερμικών Βαλβίδων εφαρμόστηκε υπό τη διεύθυνση του επεμβατικού καρδιολόγου Γιώργου Καραβόλια, για πρώτη φορά σε κλινική πράξη στη χώρα μας, μια πρωτοποριακή, διαδερμική επεμβατική μέθοδος για την αντιμετώπιση ασθενών με σοβαρού βαθμού ανεπάρκεια της μιτροειδούς βαλβίδας και καρδιακή ανεπάρκεια: η εμφύτευση του συστήματος Carillon, συστήματος δακτυλιοπλαστικής του μιτροειδικού δακτυλίου.

Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε σε δύο ασθενείς, στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και οι ασθενείς πήραν εξιτήριο 48 ώρες αργότερα επιστρέφοντας άμεσα στις καθημερινές τους δραστηριότητες.

H επέμβαση αφορά την αντιμετώπιση ασθενών με σοβαρού βαθμού ανεπάρκεια της μιτροειδούς βαλβίδας και καρδιακή ανεπάρκεια, οι οποίοι έχουν έντονα συμπτώματα (δύσπνοια, εύκολη κόπωση, οίδημα κάτω άκρων) παρά τη λήψη της μέγιστης δυνατής φαρμακευτικής αγωγής.

Η διαδικασία με τη συσκευή CARILLON

Η επέμβαση πραγματοποιείται διαδερμικά, με καθετηριασμό, χωρίς ανοιχτό χειρουργείο, χωρίς διάνοιξη του θώρακα και χωρίς εξωσωματική κυκλοφορία.

Μετά από καθετηριασμό μιας μεγάλης φλέβας στον τράχηλο, γίνεται προώθηση ενός καθετήρα που μεταφέρει τη συσκευή CARILLON στον στεφανιαίο κόλπο, που είναι μια φλέβα της καρδιάς που περιβάλλει ανατομικά το δακτύλιο της μιτροειδούς βαλβίδας. Στη συνέχεια, με κατάλληλους χειρισμούς μειώνονται οι διαστάσεις του δακτυλίου της μιτροειδούς βαλβίδας, με αποτέλεσμα τη συμπλησίαση των γλωχίνων και τη δραστική μείωση της ανεπάρκειας.

Η διαδερμική αυτή θεραπεία έχει υψηλά ποσοστά επιτυχίας (>90%), είναι χαμηλού κινδύνου (<1%), περιορίζει τη διάρκεια της νοσηλείας των ασθενών (2-3 ημέρες), μειώνει σημαντικά τα συμπτώματα που προκαλούνται από την ανεπάρκεια της βαλβίδας, βελτιώνει την ποιότητα της ζωής τους και επιτρέπει την άμεση επάνοδο στις καθημερινές τους δραστηριότητες.

Αριστερά: Πριν την εμφύτευση της συσκευής Carillon: διάταση του μιτροειδικού δακτυλίου-ανεπαρκής σύγκλειση της βαλβίδας. Δεξιά: Μετά την εμφύτευση της συσκευής Carillon: αναδιαμόρφωση του μιτροειδικού δακτυλίου-επαρκής σύγκλειση της βαλβίδας

Η ομάδα καρδιάς (Heart Team) του Metropolitan Hospital που πραγματοποίησε την επέμβαση αποτελείτο από τους ιατρούς:

Δρ. Γιώργο Καραβόλια, MD, PhD, FESC, FACC, Επεμβατικό Καρδιολόγο- Διευθυντή Καρδιολογική Κλινικής

Γεωργία Καράμπελα, Αναπληρώτρια Διευθύντρια Καρδιολόγο

Ευάγγελο Στεφανίδη, Καρδιολόγο, Υπεύθυνο τμήματος Υπερηχοκαρδιογραφίας

Περίανδρο Καραμάνη, Αναισθησιολόγο

Νικόλαο Τσιγαρίδα, Επιμελητή Καρδιολόγο

Ελεάννα Κουτρούλη, Επεμβατική Καρδιολόγο

Νίκο Μάμαλη, Επιμελητή Καρδιολόγο

Αθανάσιο Μαρινάκο, Επιμελητή Καρδιολόγο

Κασσιανή Κουτσιαρή, Επιμελήτρια Καρδιολόγο

Γεώργιο Μάκο, Διευθυντή Καρδιοχειρουργό

Πέτρο Σφυράκη, Διευθυντή Καρδιοχειρουργό