Μέτρα στην Αττική: Τέλος οι συναυλίες και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις – Τηλεργασία στο 40% των επιχειρήσεων

  • Γιάννα Σουλάκη
κρούσματα
Με τα κρούσματα κορονοϊού να χτυπούν "κόκκινα" σε όλη τη χώρα (339), αλλά και στην Αττική (164) ανακοινώθηκαν νέα μέτρα για την Αττική. Τα μέτρα θα ισχύσουν από την ερχόμενη Δευτέρα 21/9.

Τα αυξημένα κρούσματα στον πιο πολυπληθή νομό της χώρας έχουν προβληματίσει τους ειδικούς και ακόμα δεν μπήκε ο χειμώνας. Έτσι σήμερα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης εξειδίκευση των μέτρων που αφορούν τους πολίτες της Αττικής.

Η αποτελεσματικότητα των μέτρων που ανακοινώθηκαν την περασμένη Τρίτη θα φανεί σε 10 ημέρες είπε ο Γκίκας Μαγιορκίνης και συνέστησε αποφυγή του συγχρωτισμού. Είπε ακόμα ότι η μάσκα λειτουργεί σε επίπεδο ατομικής προστασίας αλλά βοηθάει και στην συρρίκνωση της μετάδοσης.

Η Αττική είναι στο «πορτοκαλί» είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς και πρόσθεσε ότι πρέπει να παρέμβουμε. Σε γειτονιές της Αθήνας είναι οι εστίες των περισσότερων κρουσμάτων. Τα 2.100 από τα πάνω από 4.000 κρούσματα είναι στην Αττική και τα 966 είναι στον Δήμο Αθηναίων.

Προχωράμε σε πρόσθετα μέτρα για ευάλωτες ομάδες. Πρόσθετα τεστ και ελέγχους σε συνεργασία με τον δήμο Αθηναίων. Μεταφορά ανθρώπων που είναι θετικοί στον ιό σε ξενοδοχεία καραντίνας. Επίσης, είπε ότι τα θετικά κρούσματα στην Αττική διασπείρονται σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα. Ζητάμε από τον κόσμο της εργασίας να συμπράξουν απέναντι στον κοινό εχθρό και να τηρούν τα μέτρα.

Ο κ. Χαρδαλιάς είπε ακόμα ότι όλος ο κόσμος είναι αντιμέτωπος με τον ιο και όπως έχει φανεί από τα μέτρα που λήφθηκαν αυτά είχαν αποτέλεσμα. Έδωσε έμφαση σε δυο σημεία: στην αποφυγή συγχρωτισμού και στην χρήση μάσκας στα μέσα μεταφοράς.

Ανακοίνωσε ότι από την Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου έως και τις 4 Οκτωβρίου θεσπίζονται:

  • Ανώτατο όριο σε 9 άτομα για τις συναθροίσεις σε κλειστούς και ανοικτούς χώρους
  • Αναστέλλονται οι συναυλίες σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους
  • Ανώτατο όριο 20 άτομα σε γάμους κηδείες και βαπτίσεις
  • Να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους οι άνω των 65
  • Διαμονή ασυμπτωματικών θετικών κρουσμάτων σε ξενοδοχεία καραντίνας
  • Μετακινήσεις σε τρία κύματα για το δημόσιο τομέα
  • Τηλεργασία κατά 40% στον ιδιωτικό τομέα και κλιμακωτό ωράριο στο Δημόσιο