Μέτρα προφύλαξης για τις υψηλές θερμοκρασίες από τη γ.γ Δημόσιας Υγείας

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Ο καύσωνας μας επισκέφτηκε φέτος νωρίς και η Πολιτεία λαμβάνει τα μέτρα της ώστε αφενός να ενημερωθεί ο κόσμος για τους τρόπους προφύλαξης, αφετέρου να προστατευτούν με συγκεκριμένες κινήσεις όσοι ανήκους στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Εγκύκλιο egkkays18a με οδηγίες για την πρόληψη των επιπτώσεων από τις υψηλές θερμοκρασίες, εξέδωσε την Τετάρτη ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας. Ο Ιωάννης Μπασκόζος ζητεί από τις δημόσιες υπηρεσίες να παραμείνουν σε επιφυλακή για παν ενδεχόμενο και δίνει σχετικές οδηγίες.

Οι οδηγίες

Όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τα ανεκτά από τον ανθρώπινο οργανισμό όρια, και υπάρχει ενδεχομένως υγρασία, δημιουργούνται παθολογικές καταστάσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε κωματώδη κατάσταση ή και στο θάνατο ορισμένες ομάδες του πληθυσμού.

Τα συμπτώματα που πρέπει να μας ανησυχούν είναι ο έντονος πονοκέφαλος, το αίσθημα καταβολής, η λιποθυμική τάση, η πτώση της αρτηριακής πίεσης, η ναυτία και η ταχυπαλμία.

Η θερμοπληξία παρουσιάζεται με υψηλή θερμοκρασία (πυρετό), σπασμούς, γαστρεντερικές διαταραχές, διαταραχή της πηκτικότητας του αίματος και απουσία εφίδρωσης. Από θερμοπληξία το άτομο μπορεί να πάθει έμφραγμα.

Οι ενδεδειγμένες πρώτες βοήθειες είναι τα μέτρα μείωσης της θερμοκρασίας του σώματος αφαίρεση των ρούχων, εφαρμογή κρύων επιθεμάτων στον αυχένα, τις μασχάλες και τη βουβωνική περιοχή, ή ακόμα και να βάλουμε ολόκληρο το σώμα σε δροσερό νερό.

Μέτρα πρόληψης

-Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο και αναζήτηση σκιερών σημείων.

-Προτίμηση στα ανοικτόχρωμα και ελαφρά ρούχα.

-Χρήση καπέλου και ομπρέλας.

-Αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας ειδικά κάτω από το μεσημεριανό ήλιο.

-Σωστή, ελαφριά διατροφή, με άφθονα υγρά, αποφυγή των οινοπνευματωδών ποτών, ολιγοθερμιδική δίαιτα, και περιορισμό των λιπαρών.

-Συχνά ντουζ.

Στα βρέφη

-Ντύσιμο ελαφρύ.

-Εκτός από το γάλα (μητρικό ή άλλο) και τους δίνουμε και υγρά, όπως νερό.

Ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού

Σε αυτή την κατηγορία θεωρείται ότι είναι όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, όσοι πάσχουν από χρόνια νοσήματα, όπως καρδιοπάθειες, νεφροπάθειες, πνευμονοπάθειες, ηπατοπάθειες, άτομα με διαβήτη,όσοι λαμβάνουν διουρητικά, αντιχολινεργικά, ψυχοφάρμακα, και ορμόνες.

Τέλος, πρέπει να έχουν και να χρησιμοποιούν κλιματιστικά ή ανεμιστήρες οροφής τα ιδρύματα με ηλικιωμένους, οι χώροι που φυλάσσουν βρέφη και άτομα με ειδικές ανάγκες, και τα μέσα μαζικής μεταφοράς.