Μεταστατικό μελάνωμα: Νέες θεραπείες βελτιώνουν την διάρκεια και ποιότητα ζωής

  • Iatropedia
Το μελάνωμα είναι ένας από τους πιο συχνούς καρκίνους που πλήττουν ολοένα και περισσότερους ανθρώπους παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ την δεκαετία 1930-1940 το ποσοστό ατόμων που εκδήλωναν μελάνωμα μεταστατικής φύσεως (η πιο επικίνδυνη μορφή) ήταν 1 στους 1.500, σήμερα, αυτό το νούμερο έχει φτάσει στο σχεδόν απίστευτο 1 στους 50. Αυτό σημαίνει ότι από τους 50 ανθρώπους που έχουν μελάνωμα, ο ένας αντιμετωπίζει την πιο επικίνδυνη μορφή του και έχει πολύ περιορισμένες πιθανότητες επιβίωσης.

Το μελάνωμα αποτελεί την πιο σοβαρή μορφή καρκίνου του δέρματος, ενώ συνδέεται με σημαντική θνησιμότητα στην προχωρημένη του μορφή. Κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται περίπου 200.000 περιστατικά μελανώματος παγκοσμίως, ενώ, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας περίπου 55.000 περιστατικά καταλήγουν ετησίως. Υπολογίζεται ότι κάθε ώρα περίπου 6 άνθρωποι πεθαίνουν από μελάνωμα.

Οι γενετικές μεταλλάξεις συχνά παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και εξέλιξη του μελανώματος. Περίπου το 50% των περιστατικών χαρακτηρίζονται από την μετάλλαξη BRAF, ενώ οι μεταλλάξεις V600E και V600K αποτελούν περίπου το 95% του συνόλου των μεταλλάξεων BRAF.

«Το μελάνωμα μπορεί να θεραπευτεί όταν διαγνωστεί έγκαιρα, είναι όμως δύσκολα αντιμετωπίσιμο στην προχωρημένη και επιθετική του μορφή,» επισημαίνει ο Δρ. Δημήτρης Μπαφαλούκος, Ογκολόγος – Παθολόγος, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Μελανώματος, Διευθυντής Α’ Ογκολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Metropolitan και ερευνητής της μελέτης. «Οι μεταλλάξεις αποδεικνύεται ότι παίζουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη, αλλά και την αντιμετώπιση της νόσου, και είναι σημαντικό να υπάρχουν θεραπευτικές επιλογές που να στοχεύουν σε συγκεκριμένες μεταλλάξεις όπως είναι οι μεταλλάξεις στο BRAF που χαρακτηρίζουν ένα σημαντικό ποσοστό των περιστατικών. Σύμφωνα και με τη δική μας εμπειρία μέσω της μελέτης COMBI-d, αποδεικνύεται ότι η συνδυαστική θεραπεία με dabrafenib και trametinib στοχεύει αποτελεσματικά τις συγκεκριμένες μεταλλάξεις προσφέροντας έτσι σημαντικό όφελος στην επιβίωση των ασθενών με σχετικά καλή ανοχή στα φάρμακα. Φαίνεται ότι οι ασθενείς με μεταστατική νόσο που επιβιώνουν πέρα της τριετίας, έχουν σημαντικές πιθανότητες να επιβιώσουν επί μακρόν.»

Η συνδυαστική χρήση του dabrafenib και του trametinib σε ασθενείς με ανεγχείρητο ή μεταστατικό μελάνωμα, οι οποίοι φέρουν μετάλλαξη BRAF V600E/K, είναι εγκεκριμένη στις ΗΠΑ, την Αυστραλία, την Χιλή και τον Καναδά.