Μεταναστευτικό: Ενίσχυση της προστασίας των δικαιωμάτων των γυναικών προσφύγων

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
«Η Ειδική Γραμματεία Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, θα παραμείνει αρωγός στις δράσεις της Γ.Γ Ισότητας των Φύλων και θα συνδράμει το έργο της για την ενίσχυση της προστασίας των δικαιωμάτων των γυναικών προσφύγων και μεταναστριών που είναι θύματα βίας», τόνισε η Ειδική Γραμματέας Φωτεινή Παντιώρα, απευθύνοντας χαιρετισμό στην ημερίδα με θέμα «Εθνικές και Ευρωπαϊκές προκλήσεις και προοπτικές στη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος.

Την ημερίδα διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, με αφορμή την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού διακρατικού προγράμματος «Ενώνουμε τις δυνάμεις μας-Χτίζουμε ένα δίχτυ ασφαλείας για τις γυναίκες πρόσφυγες και τις μετανάστριες».

Στην ημερίδα παρέστησαν και μίλησαν, ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας, η Υφυπουργός Εσωτερικών Μαρίνα Χρυσοβελώνη, η Γ.Γ Ισότητας των Φύλων Φωτεινή Κούβελα, η Πρόεδρος του ΚΕΘΙ Ειρήνη Αγαθοπούλου καθώς και η Γενική Διευθύντρια του Γραφείου της Ισπανικής Κυβέρνησης για τη βία κατά των γυναικών, κ. Pilr Liop.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του χαιρετισμού της Ειδικής Γραμματέως Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΨΗΠΤΕ κυρίας Φωτεινής Παντιώρα.

«Κύριε Υπουργέ, κυρία Υφυπουργέ,

κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι,

Ευχαριστώ θερμά τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων για την πρόσκλησή της να συμμετέχουμε στις εργασίες της σημερινής ημερίδας, για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα.

Η Ειδική Γραμματεία Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, διαδεχόμενη την Ειδική Υπηρεσία Επικοινωνιακού Σχεδιασμού Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, επιχειρεί συστηματικά από τη σύστασή της εδώ κι ένα χρόνο, να καταγράψει και να προβάλει με συνέπεια, αντικειμενικότητα και ευθύνη, τις δράσεις και το έργο της ελληνικής πολιτείας και όλων των εμπλεκόμενων φορέων, σχετικά με τη διαχείριση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος.

Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός, ότι η ελληνική κυβέρνηση διαχειρίζεται το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα, σε όλες τις εκφάνσεις, από το 2015 ως σήμερα, με υπευθυνότητα και σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, υπερασπιζόμενη τις αξίες του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης.

Είναι επίσης δεδομένο, ότι η πολιτική αυτή επιλογή ταυτίσθηκε και ταυτίζεται με το γενικότερο αίσθημα και τη στάση της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού στο θέμα αυτό.

Παρά, τις όποιες ελάχιστες εξαιρέσεις, οι Έλληνες στηρίξαμε και βοηθήσαμε τους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων που χτύπησαν τη πόρτα της πατρίδας μας αναζητώντας καταφύγιο στην Ευρώπη.

Και όλα αυτά αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη αξία και σημασία, καθώς έγιναν μέσα στη δίνη μιας επίσης πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης.

Όταν άλλοι κλείνουν πόρτες και σύνορα και αρνούνται δυστυχώς μέχρι και τώρα πεισματικά να αποδεχθούν ένα νέο δικαιότερο ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου και αναλογική κατανομή των προσφύγων και μεταναστών σε όλες τις χώρες, τρέφοντας με την στάση τους αυτή τον ρατσισμό και την ξενοφοβία, η Ελλάδα κρατά ψηλά τις ευρωπαϊκές αρχές της συνεργασίας και της αλληλεγγύης.

Θεωρούμε ότι το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα δεν μπορεί να επιλυθεί με φρούρια, με συρματοπλέγματα και ενίσχυση της κατασταλτικής αποτροπής. Πιστεύουμε ότι χρειάζονται να αναπτυχθούν ακόμη περισσότερο, οι πολιτικές που θα τερματίζουν τις πολεμικές συρράξεις και θα δημιουργούν συνθήκες ασφάλειας και ευημερίας για το προσφυγικό και μεταναστευτικό πληθυσμό στις ίδιες τους τις πατρίδες. Παράλληλα εκτιμούμε ότι η διαχείριση του θέματος πρέπει να γίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με κοινή διαχείριση συνόρων και ενιαίους κανόνες ασύλου και κατανομής των βαρών αλλά πάντα με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα των ξεριζωμένων ανθρώπων.

Η Ελληνική κυβέρνηση, στο δικό της πλαίσιο ενεργειών:

Έχει επεξεργασθεί στρατηγική ένταξης για το προσφυγικό και μεταναστευτικό πληθυσμό,
Έχει προωθήσει ένα μεγάλο πρόγραμμα συμμετοχής των προσφυγοπαίδων στη δημόσια εκπαίδευση της χώρας,
Έχει δώσει από τη πρώτη στιγμή έμφαση στα θέματα προστασίας της υγείας του προσφυγικού πληθυσμού, με συγκεκριμένα προγράμματα και δράσεις.
Καταβάλει συνεχείς προσπάθειες για να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών ενώ περίπου 25.000 αιτούντες άσυλο διαμένουν σε διαμερίσματα στο πλαίσιο του προγράμματος ΕSTIA.
Η σημερινή ημερίδα, πραγματεύεται ένα μείζονος σημασίας θέμα που επίσης μας ενδιαφέρει και μας απασχολεί ιδιαίτερα. Η προστασία των γυναικών προσφύγων και μεταναστριών από φαινόμενα έμφυλης βίας, είναι θεμελιώδες ζήτημα προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που οφείλουμε να διασφαλίσουμε για όλες όσες γίνονται θύματα μιας τέτοιας βάναυσης και αποτρόπαιης συμπεριφοράς.

Η ενημέρωση των γυναικών προσφύγων και μεταναστριών και η παροχή προς τις ίδιες της δυνατότητας να αισθανθούν ασφαλείς και να καταγγείλουν τέτοια περιστατικά, αποτελεί ουσιαστικό περιεχόμενο της πολιτικής μας η οποία και γίνεται πράξη μέσα από το σημαντικό έργο της ΓΓΙΦ και του ΚΕΘΙ.

Μέσα από το Ενημερωτικό δελτίο που εκδίδει η Ειδική Γραμματεία σε τακτική βάση τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, δίδεται ιδιαίτερη έμφαση στις προσπάθειες και τις παρεμβάσεις της ΓΓΙΦ στο θέμα αυτό. Και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, με την ίδια ζέση, γιατί θεωρούμε ότι η αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού, δίνει νόημα και αξία σε όλη την πολιτική μας αντίληψη και δράση που εστιάζεται στη θέση ότι: Το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα είναι κυρίως ζήτημα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Και σε αυτή την αξία θα παραμείνουμε αμετακίνητοι, δεν κάνουμε βήμα πίσω.

Θα παρακολουθήσουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εργασίες της ημερίδας που σκοπό έχει να ενώσουμε όσο περισσότερο τις δυνάμεις μας για την ενίσχυση της προστασίας των δικαιωμάτων των γυναικών προσφύγων και μεταναστριών θυμάτων βίας.

Η ενδελεχής ενημέρωση των γυναικών για τα θέματα αυτά, η παροχή της κατάλληλης συμβουλευτικής υποστήριξης και η αποτελεσματική οργάνωση των φορέων καταγραφής και παροχής στήριξης είναι τα βασικά εργαλεία προς αυτή την κατεύθυνση.

Η Ειδική Γραμματεία Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής χαιρετίζει τις εργασίες της ημερίδας σας, και σας διαβεβαιώνουμε ότι θα είμαστε αρωγός στις δράσεις σας συνδράμοντας το σημαντικό σας έργο. Σας ευχαριστώ».