Μεταμοσχεύσεις στο εξωτερικό με έξοδα των ελληνικών νοσοκομείων!

  • Iatropedia
Η τραγική οικονομική κατάσταση της χώρας μας έχει οδηγήσει το τελευταίο διάστημα πολλές ευρωπαϊκές χώρες στο να αρνούνται να φιλοξενήσουν έλληνες ασθενείς για μεταμοσχεύσεις με το ασφαλιστικό του Ταμείο, καθώς αμφισβητούν ότι θα εισπράξουν τα χρήματά τους. Ξένα νοσοκομεία έστω κι αν βρεθεί μόσχευμα δότη, ζητούν από τους ασθενείς να πληρώσουν με μετρητά από την τσέπη τους την επέμβαση.

Ανάλογη περίπτωση συνέβη μάλιστα πριν λίγα 24ωρα με βρέφος που έπρεπε να μεταφερθεί στο εξωτερικό και οι γονείς του δεν είχαν να καλύψουν τα έξοδα.

Τελικώς όλο το κόστος ανέλαβε ιδιώτης προκειμένου να σωθεί η ζωή του μωρού.

Μετά τις εξελίξεις αυτές το υπουργείο υγείας με απόφασή του θα καλύπτει τα έξοδα μέσω των δημοσίων νοσοκομείων και στη συνέχεια των ασφαλιστικών Ταμείων.

Όπως επισημαίνει το υπουργείο Υγείας σε ανακοίνωσή του: «Λόγω τω προβλημάτων που δημιουργήθηκαν στο πρόσφατο παρελθόν με το κόστος της προμήθειας μοσχευμάτων από το εξωτερικό, για περιπτώσεις αλλογεννετικής μεταμόσχευσης από ξένο εθελοντή δότη, με απόφαση του υπουργείου ΥΚΑ από τούδε και στο εξής, τη δαπάνη των συγκεκριμένων μοσχευμάτων θα αναλαμβάνουν πλήρως τα νοσοκομεία και εν συνεχεία τα έξοδα, θα καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία των ασθενών».