Μεταμοσχεύσεις χωρίς φάρμακα; Τι είπε ο διάσημος γιατρός που είχε χειρουργήσει το Χριστόδουλο

  • Iatropedia
Δραματική πτώση παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας οι μεταμοσχεύσεις. Ειδικοί επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη μείωση της δωρεάς οργάνων. Στη χώρα μας για το θέμα βρέθηκε ο διάσημος χειρουργός καθηγητής Ανδρέας Τζάκης, ο οποίος έχει καθιερωθεί ως αυθεντία στο χώρο των μεταμοσχεύσεων ήπατος- νεφρών- παγκρέατος και εντέρων στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και είχε κάνει τη μεταμόσχευση στο Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο.

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Νέες ελπίδες για όσους πρέπει να κάνουν μεταμόσχευση έδωσε ο διάσημος καθηγητής Ανδρέας Τζάκης που είχε πραγματοποιήσει τη μεταμόσχευση στον Μακαριστό Χριστόδουλο. Μιλώντας σε σχετική ημερίδα του Νοσοκομείου Μητέρα, ο καθηγητής υπογράμμισε ότι πλέον υπάρχουν ελπίδες να μη χρειάζονται πια φάρμακα για τους ασθενείς μετά από μία μεταμόσχευση.

Ήδη σύμφωνα με τον κ.Τζάκη το 15% των ηπατομοσχευμένων μπορούν να επιβιώσουν ισοβίως χωρίς ανασοκατασταλτικά φάρμακα καθώς τα λαμβάνουν μόνο τους πρώτους μήνες. Σημείωσε μάλιστα πως υπάρχουν ενδείξεις ότι κάτι αντίστοιχο μπορεί να γίνει και με τις μεταμοσχεύσεις νεφρών ενώ πλέον ανοίγει ο δρόμος για μεταμοσχεύσεις χωρίς φάρμακα και για τις περιπτώσεις της μήτρας. “Είμαστε στην αρχή των μεταμοσχεύσεων” είπε χαρακτηριστικά ο διάσημος καθηγητής.

Στο μεταξύ όμως στη χώρα μας καταγράφεται δραματική πτώση στον αριθμό αυτών των επεμβάσεων επειδή δεν υπάρχουν δότες οργάνων. Ειδικοί επιστήμονες απέδωσαν το φαινόμενο στην έλλειψη οργάνωσης από την πλευρά της πολιτείας. Είναι άλλωστε ενδεικτικό ότι πριν λίγα χρόνια ο καθηγητής κ.Τζάκης είχε προτείνει να δημιουργηθεί στη χώρα μας διεθνές μεταμοσχευτικό κέντρο, πρόταση που δεν προωθήθηκε ποτέ.

Πάντως ο γνωστός καθηγητής τάχθηκε υπέρ των μεταμοσχεύσεων και στον ιδιωτικό τομέα κάτι που απαγορεύεται σήμερα στην Ελλάδα, καθώς όπως είπε όλες οι ιατρικές ειδικότητες υπάρχουν στα ιδιωτικά νοσοκομεία γιατί να μην υπάρχει και αυτή των μεταμοσχεύσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δεν ήταν συναχωμένος. Από τη μύτη του έσταζε ο εγκέφαλος του. ΒΙΝΤΕΟ

Τέλος στο μονοπώλιο φαρμάκων στα νοσοκομεία! Πως θα μοιράζεται η “πίτα”!

Όταν καλλυντικά και βιταμίνες πάνε …σούπερ μάρκετ! Συσπειρώνονται οι φαρμακοποιοί

Δωρεάν εξετάσεις με το σταγονόμετρο στους ανασφάλιστους! Οργισμένοι οι γιατροί

Ηλεκτρονικό σύστημα για …ηλεκτρονική κατάρρευση! Γιατί ταλαιπωρούνται οι διαβητικοί για να πάρουν αναλώσιμα;