Μεταμόσχευση παγκρεατικών κυττάρων για διαβητικούς

  • Iatropedia
Μια νέα θεραπεία που προβλέπει την μεταμόσχευση κυττάρων από πάγκρεας δότη οργάνων, υπόσχεται βελτίωση της ποιότητας ζωής ασθενών που πάσχουν από διαβήτη Τύπου 1.

Η τεχνική στοχεύει στην καταπολέμηση της υπογλυκαιμίας, την πτώση του σακχάρου στο αίμα σε ασθενείς με διαβήτη Τύπου 1 που παίρνουν ινσουλίνη, η οποία μπορεί να αποβεί μοιραία. Σύμφωνα με σχετική μελέτη ερευνητών του University of Edinburgh's School of Clinical Sciences και νοσοκομειακών ιδρυμάτων της Σκωτίας (Edinburgh Royal Infirmary/The Islet Transplant Team, Scottish National Blood Transfusion Service-Islet Isolation Laboratory) η αντικατάσταση κυττάρων από τις «νησίδες του Langerhans» την περιοχή του παγκρέατος όπου παράγεται η ινσουλίνη, είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για την πρόληψη της επικίνδυνης υπογλυκαιμίας.

Όπως επισημαίνεται στην επιθεώρηση Diabetologia, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι η θεραπεία με μεταμόσχευση κυττάρων από την συγκεκριμένη περιοχή μείωσε την εμφάνιση υπογλυκαιμίας σε πάσχοντες από διαβήτη Τύπου 1 και αποκατέστησε τα προειδοποιητικά συμπτώματα της πάθησης, δίδοντας έτσι στους ασθενείς την δυνατότητα να προλάβουν ένα ενδεχόμενο υπογλυκαιμικό επεισόδιο. Αν και ο διαβήτης Τύπου 1 επηρεάζει εξίσου ανθρώπους από όλα τα κοινωνικά στρώματα, τα άτομα που προέρχονται από τις χαμηλότερες κοινωνικο-οικονομικές ομάδες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να καταλήξουν υπογλυκαιμικά, επισημαίνουν οι ερευνητές.

Τα αποτελέσματα κλινικού προγράμματος που χρηματοδοτήθηκε από κρατικούς φορείς και ιδρύματα αρωγής του Ηνωμένου Βασιλείου έδειξαν ότι τα τρία τέταρτα των διαβητικών που παραπέμφθηκαν για μεταμόσχευση ανήκαν σε οικονομικά μειονεκτούσες πληθυσμιακές ομάδες. Όμως η εφαρμογή του προγράμματος σε ανθρώπους που χρειάζονταν άμεσα θεραπεία είχε ως αποτέλεσμα η κατάσταση της υγείας τους να βελτιωθεί μαζί με τις ευκαιρίες επαγγελματικής απασχόλησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πως το σάκχαρο χτυπάει τα μάτια;