Μεταμόσχευση οσφρητικών κυττάρων για αποκατάσταση κάκωσης του νωτιαίου μυελού!

  • Iatropedia
Επιστήμονες χρησιμοποίησαν οσφρητικά κύτταρα από ασθενείς με κάκωση του νωτιαίου μυελού ως μόσχευμα για να «γεφυρώσουν» το κενό μεταξύ των κατεστραμμένων άκρων, διαπιστώνοντας μικρές αλλά «ελπιδοφόρες» βελτιώσεις

Τρία χρόνια μετά την θεραπεία ασθενών με κακώσεις νωτιαίου μυελού, επιστήμονες στο Δεύτερο Νοσοκομείο του Ιατρικού Πανεπιστημίου στο Wenzhou της επαρχίας Zhejiang στην Κίνα είναι πλέον σε θέση να πουν ότι η χρήση οσφρητικού βλεννογόνου υμένα ως μόσχευμα είναι μια «υποσχόμενη και ασφαλής» μέθοδος. Τα αποτελέσματα της έρευνας τα οποία πρόκειται να δημοσιευθούν στην επιθεώρηση Cell Transplantation, έδειξαν ότι η μεταμόσχευση οσφρητικού βλεννογόνου υμένα επηρέασε την ανάκτηση κινητικών λειτουργιών και βελτίωσε την αίσθηση/μερικό έλεγχο της κύστης καθώς και τις καθημερινές δραστηριότητες των ασθενών.

Στον τριετή χρόνο παρακολούθησης της μετεγχειρητικής πορείας των ασθενών, οι περισσότεροι επέδειξαν σημάδια βελτίωσης μέσα στους πρώτους 12 με 24 μήνες και η λειτουργική τους ανάκαμψη αυξήθηκε με βραδείς ρυθμούς αλλά σταθεροποιήθηκε 24 μήνες μετά την επέμβαση, σημειώνει ο Δρ. Hua-Zi Xu του Χειρουργικού Τμήματος Σπονδυλικής Στήλης (Second Affiliated Hospital, Wenzhou Medical University). Όπως επισημαίνει, τα βέλτιστα αποτελέσματα μπορεί να σχετίζονται με την ηλικία, την σοβαρότητα και το έκταση της ζημίας, την ποιότητα και την ποσότητα των μοσχευμάτων, την χειρουργική τεχνική και την μετεγχειρητική αποκατάσταση. «Πιστεύουμε ότι ο συνδυασμός με άλλους φαρμακευτικούς παράγοντες είναι πιο πιθανό να επιτύχει σημαντική αναγέννηση και λειτουργική αποκατάσταση των χρήσιμων συνδέσεων σε ολόκληρη την κάκωση του νωτιαίου μυελού ώστε να αποκομισθούν κλινικά οφέλη από τις μεταμοσχεύσεις αυτές».