Μεταμοσχεύσεις: Μητέρα έδωσε ζωή στο παιδί της για δεύτερη φορά, δωρίζοντας του το μισό της ήπαρ

  • Γιάννα Σουλάκη
μεταμοσχεύσεις
Ζωή από τη ζωή της έδωσε για δεύτερη φορά στο παιδί της, η κ. Μαρία - Άννα Στεργίου μητέρα του μικρού Γιώργου, παραχωρώντας μέσω μεταμόσχευσης το μισό της ήπαρ.

Σε ηλικία μόλις 30 ημερών ο 7 ετών σήμερα Γιώργος, διαγνώστηκε με «ατρησία χοληφόρων αγγείων» στο ήπαρ. Η μητέρα του δεν το σκέφτηκε ούτε λεπτό. Συναίνεσε αμέσως στην πρόταση που της έκαναν οι γιατροί, να του δώσει μέρος του ήπατός της ώστε το παιδί να καταφέρει να κρατηθεί στη ζωή.

Σήμερα ο Γιώργος είναι ένα υγιέστατο αγοράκι κι έχει πάντα έναν δεύτερο άρρηκτο δεσμό ζωής με τη μητέρα του.

Όπως ανέφερε μάλιστα η ίδια η μητέρα με τη μεταμόσχευση, «έδωσε για δεύτερη φορά ζωή στο παιδί της».

Η ιστορία του Γιώργου και της μητέρας του έγινε γνωστή μέσα από ανάρτηση στο Facebook, του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη.

Ο υπουργός θέλησε να στείλει ισχυρό μήνυμα για τη δωρεά οργάνων, μέσα από την ανάρτηση του Σωματείου Ηπατομεταμοσχευθέντων Ελλάδος “ΗΠΑΡxω”.

«Ίσως η πιο συγκινητική ιστορία που έχω ακούσει. Η κυρία είναι η μητέρα του μικρού Γιώργου. Ο Γιώργος σε ηλικία 30 ημερών διαγνώστηκε με «ατρησία χοληφόρων αγγείων» στο ήπαρ. Η μητέρα του του έδωσε το μισό της ήπαρ και σήμερα ο Γιώργος είναι ένα υγιές αγοράκι 7 ετών. Ακούστε την αξίζει», ανέφερε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Δείτε την ανάρτηση:

Αντίστοιχη αναφορά για το περιστατικό έκανε και ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.

«30 ημέρες αφού γεννήθηκε, ο 7χρονος σήμερα Γιώργος διαπιστώθηκε ότι είχε πολύ σοβαρό πρόβλημα στο συκώτι του. Η «ατρησία χοληφόρων αγγείων» επέβαλε να γίνει μεταμόσχευση. Η μητέρα του τού έδωσε το μισό της συκώτι και όπως λέει η ίδια, χάρη στην πετυχημένη μεταμόσχευση, «έδωσε για δεύτερη φορά ζωή στο παιδί της». Αχ, αυτές οι μανούλες! Γνώρισα τη μητέρα, το παιδί και την ιστορία, στην εκδήλωση του Συλλόγου «ΗΠΑΡχω» των ηπατομεταμοσχευθέντων. Φοβερά συγκινητικό! Εδώ μιλάμε για τον πυρήνα της ανθρωπιάς και της αγάπης! Εδώ μιλάμε για ήρωες της ζωής! Και το παιδί και η μητέρα και οι γιατροί που έδωσαν και κέρδισαν αυτή τη μάχη.

Εδώ είναι, επίσης, που η Πολιτεία πρέπει να θέτει σωστές προτεραιότητες. Τον Μάρτιο του 2023, η Πολιτεία θέσπισε νέο, σύγχρονο νόμο για τις μεταμοσχεύσεις. Οι μεταμοσχεύσεις πλέον ήπατος καλύπτονται με 85 χιλιάδες ευρώ, αντί για 15 χιλιάδες που ήταν προηγουμένως. Στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων έχουν προχωρήσει 28 προσλήψεις, ενώ παράλληλα προχωρεί κι ο θεσμός των συντονιστών για τις μεταμοσχεύσεις. Και στο Ωνάσειο, από το τέλος του 2024, θα προχωρούν και μεταμοσχεύσεις ήπατος. Εννοείται ότι ως Υπουργείο Οικονομικών έχουμε υποχρέωση να στεκόμαστε με σεβασμό σε αυτές τις μάχες για τη ζωή. Και να δίνουμε την αντίστοιχη προτεραιότητα. Σίγουρα πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά. Τα οφείλουμε σε κάθε Γιώργο, σε κάθε μητέρα και πατέρα και σε όλους τους γιατρούς, που δίνουν αυτές τις σπουδαίες μάχες ζωής!»

Δείτε την ανάρτηση: