Μετάλλαξη Όμικρον: Στη Βρετανία ο πρώτος νεκρός. Στα νοσοκομεία άλλοι 10 ασθενείς

  • Ρούλα Τσουλέα
Όμικρον
Τις αποκαλύψεις αυτές έκαναν ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Υγείας της Γηραιάς Αλβιώνας. Επιταχύνεται το πρόγραμμα εμβολιασμού με την τρίτη δόση στη χώρα.

Ασθενής στη Βρετανία έγινε το πρώτο γνωστό θύμα της παραλλαγής Όμικρον που δημιούργησε ο νέος κορωνοϊός. Άλλοι δέκα, εξ άλλου, νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Αγγλίας με βαριά COVID-19 εξαιτίας της.

Την αποκάλυψη για το νεκρό έκανε ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, αφήνοντας αιχμές ότι ενδεχομένως έχουν καταλήξει και άλλοι ασθενείς. Όπως είπε η κατάσταση με την Όμικρον επιδεινώνεται καθημερινά. «Το καλύτερο που έχουν να κάνουν οι πολίτες είναι να σπεύσουν για την τρίτη δόση των εμβολίων», τόνισε.

Ο κ. Τζόνσον είπε επίσης ότι η άποψη πως η παραλλαγή Όμικρον είναι ηπιότερη από τις ήδη υπάρχουσες, δεν πρέπει να απασχολεί το κοινό. Και αυτό, διότι το σημαντικό είναι ο ραγδαίος ρυθμός της εξάπλωσής της. Χθες, ο κ. Τζόνσον έθεσε ως νέο στόχο για την αντιμετώπιση της πανδημίας να εμβολιαστούν έως τα τέλη Δεκεμβρίου με την τρίτη δόση όλοι οι ενήλικες στην Αγγλία.

«Δυστυχώς η παραλλαγή Όμικρον οδηγεί ασθενείς στο νοσοκομείο», είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός στη διάρκεια επίσκεψης σε κλινική εμβολιασμού κοντά στο Πάντινγκτον, στο δυτικό Λονδίνο. «Δυστυχώς έχει επιβεβαιωθεί ότι τουλάχιστον ένας ασθενής πέθανε εξαιτίας της».

Και συνέχισε: «Η άποψη ότι αποτελεί ηπιότερη παραλλαγή του κορωνοϊού είναι κάτι που νομίζω πως πρέπει να ξεχάσουμε. Αυτό που έχει σημασία είναι ο ταχύτατος ρυθμός με τον οποίο εξαπλώνεται στον πληθυσμό».

Νωρίτερα, ο υπουργός Υγείας της χώρας Sajid Javid αποκάλυψε ότι 10 άνθρωποι νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Αγγλίας λόγω της Όμικρον.

Ανεπαρκείς οι δύο δόσεις

Η απόφαση να επιταχυνθεί η χορήγηση της τρίτης δόσης στους ενήλικες Βρετανούς βασίστηκε στα πρώτα ευρήματα των ερευνών που διεξήχθησαν στη χώρα.

Οι έρευνες αυτές έδειξαν ότι οι δύο δόσεις από τα εμβόλια δεν είναι αρκετές για να σταματήσουν τη νέα παραλλαγή. Η τρίτη δόση, όμως, μειώνει 70-75% τον κίνδυνο να εκδηλωθεί συμπτωματική COVID-19 λόγω της Όμικρον.

Νωρίτερα σήμερα έπεσε ο σέρβερ του βρετανικού Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) καθώς 100.000 άνθρωποι προσπάθησαν ταυτοχρόνως να κλείσουν ραντεβού.

Η τρίτη δόση στη Βρετανία γίνεται εφ’ όσον έχουν περάσει 3 μήνες από τη δεύτερη, αναφέρει το BBC.

Φωτογραφία: iStock