Μετάλλαξη Μποτσουάνα: Έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για την έκδοση ταξιδιωτικής οδηγίας

  • Γιάννα Σουλάκη
COVID-19
Χαρακτηριστική της ανησυχίας που επικρατεί και στη χώρα μας για τη νέα μετάλλαξη του ιού SARS-CoV-2 από την Αφρική είναι η έκτακτη σύγκλιση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας.

Τα υπάρχοντα επιστημονικά δεδομένα -που δεν είναι ιδιαίτερα πολλά και διαφωτιστικά προς το παρόν- καλείται να εξετάσει σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, στις 2 το μεσημέρι της Παρασκευής (26/11), σχετικά με τη νέα μετάλλαξη της Μποτσουάνα, η οποία κλείνει τα σύνορα των χωρών της Ευρώπης.

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας θα πραγματοποιήσει σήμερα έκτακτη συνεδρίαση, προκειμένου να εξετάσει τα υπάρχοντα επιστημονικά δεδομένα για τη νέα μετάλλαξη του ιού SARS-CoV-2, καθώς και το ενδεχόμενο ανάγκης ταξιδιωτικών οδηγιών/ περιορισμών για χώρες της Ν. Αφρικής, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Έκτακτη συνεδρίαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνεδριάζει σήμερα (26.11.2021) στη Γενεύη για να αξιολογήσει το νέο παραλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού. Μέχρι τώρα, έχουν αναφερθεί σχεδόν 100 αλληλουχίες της παραλλαγής και οι πρώτες αναλύσεις δείχνουν ότι αυτή έχει “μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων”, κάτι το οποίο απαιτεί περαιτέρω μελέτη, ανέφερε, ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ, Κρίστιαν Λιντμάιερ.

Ο ΠΟΥ δεν σχολιάζει προς το παρόν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που επέβαλαν οι αρχές κάποιων χωρών σε χώρες του νοτίου τμήματος της Αφρικής που συνδέονται με το νέο παραλλαγμένο στέλεχος του ιού, κατέληξε ο εκπρόσωπος του οργανισμού.

Οι ερευνητές που παρακολουθούν τις παραλλαγές του κορονοϊού, πέρασαν την προηγούμενη εβδομάδα παρακολουθώντας τις λεπτομέρειες τις μετάλλαξης που εντοπίστηκε στη Μποτσουάνα. Μιας παραλλαγής με 32 μεταλλάξεις που φαίνεται να είναι 60% πιο ανθεκτική στα εμβόλια!

Οι Financial Times παρουσίασαν μάλιστα ένα γράφημα, σύμφωνα με το οποίο η μετάλλαξη της Μποτσουάνα, η Β.1.1.529, την οποία ο ΠΟΥ αναμένεται να ονομάσει «Nu», εξαπλώνεται πολύ πιο γρήγορα από τη μετάλλαξη Δέλτα.

Υπενθυμίζεται ότι μετά τη Βρετανία, η Κομισιόν θα προτείνει να απαγορευτούν οι πτήσεις στην Ε.Ε. από την ευρύτερη περιοχή της Νότιας Αφρικής. Η Ιταλία έχει ήδη αποφασίσει, η Γερμανία θα επιβάλει απαγορεύσεις από το βράδυ και θα δέχεται μόνο Γερμανούς, οι οποίοι επίσης θα μένουν σε καραντίνα.

Στο ίδιο μήκος και η Ολλανδία, που σταματά επίσης τις πτήσεις από το νότιο τμήμα της Αφρικής, εξαιτίας της μετάλλαξης της Μποτσουάνα.

Η Τσεχία είναι η τελευταία, χρονικά, που έθεσε σε ισχύ απαγορεύσεις και από αύριο (27.11.2021) το βράδυ θα απαγορεύσει τις αφίξεις από την περιοχή. Η απαγόρευση θα ισχύ για πολίτες τρίτων χωρών που έχουν παραμείνει περισσότερο από 12 ώρες τις δύο τελευταίες εβδομάδες στη Νότια Αφρική, τη Ναμίμπια, το Λεσότο, το Ε