Νέα παρτίδα από μεταλλαγμένα κουνούπια στη μάχη κατά της ελονοσίας

  • Iatropedia newsroom
κουνούπια
Δεκάδες χιλιάδες γενετικά τροποποιημένα κουνούπια (ΓΤΟ) απελευθερώθηκαν στο Τζιμπουτί, σε μια προσπάθεια να σταματήσει η εξάπλωση ενός επεκτατικού είδους που μεταδίδει την ελονοσία.

Τα φιλικά αρσενικά κουνούπια του είδους Anopheles stephensi, τα οποία αναπτύχθηκαν από την εταιρεία βιοτεχνολογίας Oxitec, φέρουν ένα γονίδιο που σκοτώνει τους θηλυκούς απογόνους πριν αυτοί φτάσουν στην ωριμότητα.

Μόνο τα θηλυκά κουνούπια τσιμπούν και μεταδίδουν την ελονοσία και άλλες ιογενείς λοιμώξεις.

Είναι η πρώτη φορά που απελευθερώνονται τέτοια κουνούπια στην Ανατολική Αφρική και η δεύτερη φορά στην ήπειρο.

Παρόμοια τεχνολογία έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία στη Βραζιλία, τα νησιά Κέιμαν, τον Παναμά και την Ινδία, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ.

Περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο τέτοια κουνούπια έχουν απελευθερωθεί σε όλο τον κόσμο από το 2019, αναφέρει το CDC.

Πρόκειται για ένα πιλοτικό πρόγραμμα στο πλαίσιο μιας συνεργασίας μεταξύ της Oxitec, της κυβέρνησης του Τζιμπουτί και της ΜΚΟ Association Mutualis.

«Αναπτύξαμε καλά κουνούπια που δεν τσιμπούν, που δεν μεταδίδουν ασθένειες. Και όταν απελευθερώνουμε τα φιλικά αυτά κουνούπια, αυτά αναζητούν και ζευγαρώνουν με άγρια θηλυκά κουνούπια», ανέφερε στο BBC ο επικεφαλής της Oxitec Grey Frandsen.

Τα κουνούπια που παράγονται στο εργαστήριο φέρουν ένα «αυτοπεριοριστικό» γονίδιο που εμποδίζει τους θηλυκούς απογόνους τους να φτάσουν στην ενηλικίωση.

Μόνο οι αρσενικοί απόγονοί τους επιβιώνουν αλλά τελικά θα πεθάνουν, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Η απελευθέρωση των μεταλλαγμένων αυτών κουνουπιών αποτελεί μέρος ενός προγράμματος που ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια στο Τζιμπουτί για να σταματήσει την εξάπλωση του είδους Anopheles stephensi που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη χώρα το 2012. Την εποχή εκείνη, η χώρα βρισκόταν στα πρόθυρα εξάλειψης της ελονοσίας, καταγράφοντας γύρω στα 30 κρούσματα. Έκτοτε, τα κρούσματα έχουν αυξηθεί εκθετικά, φτάνοντας τα 73.000 το 2020.

Το είδος είναι πλέον παρόν σε έξι άλλες αφρικανικές χώρες: την Αιθιοπία, τη Σομαλία, την Κένυα, το Σουδάν, τη Νιγηρία και τη Γκάνα.

Σημειώνεται ότι είδος Stephensi, που προήλθε αρχικά από την Ασία, είναι πολύ δύσκολο να ελεγχθεί. Τσιμπάει τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας όσο και τη νύχτα και είναι ανθεκτικό στα χημικά εντομοκτόνα.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Το Ozempic μειώνει τις πιθανότητες θανάτου, ασθένειας σε άτομα με νεφρική νόσο και διαβήτη τύπου 2

Τα 5 καλύτερα θρεπτικά συστατικά για την υγεία του εγκεφάλου

HPV: Tα εμβόλια προστατεύουν και τους άνδρες από τον καρκίνο