Μετάδοση του Έμπολα και μέσω σεξουαλικής επαφής;

  • Iatropedia
Νέο βαθμό δυσκολίας ενδέχεται να αντιμετωπίσουν οι υγειονομικές αρχές των χωρών της Δυτικής Αφρικής στις προσπάθειες που καταβάλλουν για να ελέγξουν την πρόσφατη επιδημία του Έμπολα καθώς οι επιστήμονες ανησυχούν τώρα μήπως ο θανατηφόρος ιός μεταδίδεται και με το σεξ.

 

Μια γυναίκα στην Μονρόβια της Λιβερίας που βρέθηκε ότι μολύνθηκε με τον ιό, 30 ολόκληρες ημέρες μετά που τέθηκε σε καραντίνα ο πλέον πρόσφατα μολυσμένος από Έμπολα ασθενής, προβληματίζει τους επιστήμονες κατά πόσο ο θανατηφόρος ιός του αιμορραγικού πυρετού δύναται να μεταδίδεται και δια της σεξουαλικής επαφής. Όπως επισημαίνουν ειδικοί επιδημιολόγοι, ο μόνος τρόπος για να μολυνθεί η γυναίκα είναι να είχε κάνει σεξ χωρίς προφυλάξεις με κάποιον που επέζησε της επιδημίας.

Σύμφωνα με δημοσιευμένες εκθέσεις από προηγούμενες επιδημικές εξάρσεις, οι επιζώντες του Έμπολα ενδέχεται να συνεχίζουν να φιλοξενούν τον ιό σε «ανοσολογικά προνομιούχες θέσεις» για ένα χρονικό διάστημα και μετά την ανάρρωσή τους. Ο ιός έχει απομονωθεί από ανθρώπινο σπέρμα μέχρι και 82 ημέρες μετά την εκδήλωση των συμπτωμάτων της νόσου ενώ ιικό RNΑ έχει ανιχνευθεί σε σπέρμα έως και 101 ημέρες μετά τα πρώτα συμπτώματα.

Έχοντας κατά νου το ενδεχόμενο σεξουαλικής μετάδοσης του ιού Marburg (ενός φιλοϊού που σχετίζεται με τον Έμπολα) που είχε καταγραφεί το 1968, η κυβέρνηση τη Λιβερίας και οι υγειονομικές υπηρεσίες αρωγής από το εξωτερικό που μετέχουν στις προσπάθειες για την καταπολέμηση της επιδημίας εξετάζουν τις επιπτώσεις που θα έχει στην δημόσια υγεία αντίστοιχο ενδεχόμενο μετάδοσης του Έμπολα με αυτόν τον τρόπο. Μέχρι να εξακριβωθεί η διάρκεια και η μολυσματικότητα της μετάδοσης του ιού μέσω των σωματικών υγρών, οι ειδικοί συστήνουν να αποφεύγεται η επαφή με σπέρμα επιζώντων και οι άνδρες να χρησιμοποιούν κάθε φορά προφυλακτικό, με όποιον τρόπο κι αν κάνουν σεξ.