Μετά το δελτίο τιμών ήρθε και η νέα θετική λίστα φαρμάκων…

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Κάλλιο αργά παρά ποτέ... Αργά χθες βγήκε το ΦΕΚ για την νέα θετική λίστα φαρμάκων που περιλαμβάνει 63 νέα φάρμακα για τα οποία ωστόσο κανείς δεν εμποδίζει το ΥΥΚΑ να τους "πάρει" το πρόσθετο rebate εισόδου στην θετική λίστα ως καινοτόμα σκευάσματα!

 

Να θυμίσουμε ότι στην θετική λίστα περιλαμβάνοντα όλα τα φάρμακα που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ ενώ όσα μένουν απ΄έξω, πρέπει να τα πληρώνουν οι ασφαλισμένοι κατά 100% για να προμηθευτούν. Ως εκ τούτου, όλες οι εταιρίες έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την λίστα αυτή καθώς τα φάρμακα που περιλαμβάνει έχουν πιο ασφαλή διείσδυση στην αγορά. Ομοίως, ενδιαφέρον για την λίστα έχουν και οι ασθενείς που επιθυμούν την μηδενική ή τουλάχιστον κάποια συμμετοχή κι όχι να πληρώνουν τα φάρμακα από την τσέπη τους καθ΄ολοκληρία.

Με το νέο νόμο για τα καινοτόμα να είναι προ των πυλών, καθώς είναι πιθανό να περάσει από την Βουλή στις αρχές της προσεχούς εβδομάδας, πολλοί ήλπιζαν να βγει η νέα θετική λίστα εγκαίρως ώστε να μην πληρώσει το πρόσθετο rebate του 25% για τα νέα καινοτόμα. Αλλά πρέπει να πούμε ότι κάτι δεν αποκλείεται σε καμία περίπτωση καθώς καμία ένδειξη δεν υπάρχει για μη αναδρομική ισχύ του νόμου ειδικά για όσα φάρμακα μπήκαν στην θετική λίστα το τρέχον έτος.

Δείτε παρακάτω το ΦΕΚ με τα φάρμακα της θετικής λίστας:

ΦΕΚ-Θετική-Λίστα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν