Μέσα στο καλοκαίρι έρχεται το ζεστό χρήμα για τους παρόχους του ΕΟΠΥΥ

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Τα 3,5 δισ. ευρώ από τα 10,3 που με χίλια ζόρια και κόπους θα λάβει η χώρα μας μετά το πέρας της αξιολόγησης, θα πάνε στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου, με ένα μεγάλο μέρος εξ αυτών να αφορά φυσικά τον ΕΟΠΥΥ και τους παρόχους του.

Συγκεκριμένα, οι υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν να δώσουν το πράσινο φως για την δεύτερη δόση των 10,3 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα στο πλαίσιο του οικονομικού προγράμματος αλλά σε δύο τμήματα υπό όρους. Το πρώτο, μεγαλύτερο μέρος της δόσης θα ανέρχεται σε 7,5 δισ. και θα δοθεί τον Ιούνιο ενώ το δεύτερο μέρος των 2,8 δισ. ευρώ θα εκταμιευτεί, όπως όλα δείχνουν, τον Σεπτέμβριο.

Ουσιαστικά πρόκειται για 3,5 δις ευρώ που θα πάνε σε ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου με ρυθμό περίπου 700 εκατ. ευρώ το μήνα μέχρι και τον Οκτώβριο. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της γενικής κυβέρνησης ανέρχονταν σε 5,57 δισ. ευρώ στα τέλη του Μαρτίου. Από αυτές τις οφειλές, το μεγαλύτερο μέρος αφορά τις οφειλές προς ασφαλιστικά Ταμεία και νοσοκομεία που υπερβαίνουν τα 4 δισ. ευρώ.

Πάντως, είναι γεγονός ότι με την εκταμίευση των χρημάτων μέσα στον Ιούνιο, ο ΕΟΠΥΥ θα μπορέσει να βάλει σε μια τάξη τις πληρωμές του για το υπόλοιπο του έτους και να κρατήσει σχετικά ικανοποιημένους τους παρόχους του και τα νοσοκομεία. Αν βέβαια καταστεί δυνατό να υπογραφούν νέες συμβάσεις, αφού ειδικά με τις κλινικές ο …καπνός είναι μέχρι στιγμής μαύρος ενώ και οι συμβεβλημένοι γιατροί έχουν πολλά προβλήματα και ξεκινούν μάλιστα επισχέσεις από 1η Ιουνίου!