ΜERS: Παλεύοντας με τον ιό και τον φόβο…

  • Iatropedia
Οι νεκροί από το σύνδρομο ΜERS στην Νότιο Κορέα έφθασαν ήδη τους πέντε και οι αρχές προσπαθούν να αναχαιτίσουν την εξάπλωση του ιού παρακολουθώντας ακόμη και… ηλεκτρονικώς τα άτομα που υποπτεύονται ότι ενδεχομένως έχουν μολυνθεί!

Εκατοντάδες είναι τα άτομα που θεωρείται ότι ίσως έχουν μολυνθεί από τον ιό MERS και βρίσκονται σε κατ’ οίκο περιορισμό σε μια προσπάθεια να ελεγχθούν οι πιθανότητες εξάπλωσης του ιού. Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, οι αρχές της Ν. Κορέας παρακολουθούν ανά πάσα στιγμή που βρίσκονται μέσω του σήματος που εκπέμπουν τα κινητά τους. Το μέτρο θεωρήθηκε επιβεβλημένο καθώς το πρόβλημα ξεκίνησε όταν ένας 44χρονος που είχε τεθεί σε καραντίνα στο σπίτι του, «έσπασε» τον εθελοντικό περιορισμό του ταξιδεύοντας στην ηπειρωτική Κίνα μέσω Χονγκ Κονγκ, βάζοντας και τις κινεζικές αρχές να ψάχνουν τώρα με ποιους ήλθε σε επαφή εκεί…

Την ώρα που οι νεκροί από το σύνδρομο έφθασαν τους πέντε, το νοτιοκορεατικό υπουργείο Υγείας άλλαξε γνώμη και έδωσε στην δημοσιότητα τα ονόματα των 24 νοσοκομείων όπου έχουν νοσηλευθεί άτομα που βρέθηκαν θετικά στον ιό. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η απόφαση ελήφθη προκειμένου όσοι είχαν νοσηλευτεί για άλλο λόγο σε αυτά ή είχαν επισκεφθεί συγγενείς τους και νομίζουν ότι έχουν κάποιο από τα συμπτώματα της λοίμωξης να το αναφέρουν χωρίς καθυστέρηση στις αρμόδιες υγειονομικές αρχές.

Ο φόβος μιας επιδημίας είναι διάχυτος τόσο στην κυβέρνηση όσο και στον κόσμο, κι όχι άδικα. Το σύνδρομο MERS είναι μια ιογενής λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος και οφείλεται στον MERS-CoV, έναν ιό της οικογενείας των κορονα-ιών που αναφέρθηκε για πρώτη φορά στην Σαουδική Αραβία το 2012, διαφορετικό από τον ιό στον οποίο οφείλονταν το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS) του 2003. Ο ιός μεταδίδεται μέσω της στενής επαφής με υγιή άτομα και η πλειονότητα των ασθενών αναπτύσσει σοβαρή αναπνευστική νόσο που εκδηλώνεται με πυρετό, βήχα και δυσχέρεια στην αναπνοή. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει εμβόλιο και το 50% των νοσούντων πεθαίνει.