Μείωση ή κατάργηση συμμετοχής στην αγορά φαρμάκων σε χαμηλοσυνταξιούχους

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
φαρμακοποιών
Κατάργηση ή μείωση της συμμετοχής στα φάρμακα σε πολίτες με εισόδημα έως 1.200 ευρώ, προβλέπει το άρθρο 9 του πολυνομοσχεδίου που κατατέθηκε το βράδυ του Σαββάτου.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση, καθορίζεται μία σταθερή ροή χρηματοδότησης ύψους 240 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Εργασίας. Με αυτή, καλύπτονται ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως ανάπηροι και ανασφάλιστοι, καθώς και πρόσωπα με χαμηλά εισοδήματα.

Η διάταξη αφορά κυρίως τους συνταξιούχους, των οποίων η φαρμακευτική δαπάνη είναι ιδιαίτερα υψηλή λόγω ηλικίας.

Με βάση το ισχύον πλαίσιο, ο ασθενής καλύπτει ένα ποσοστό του συνταγογραφούμενου φαρμάκου, ανάλογα με την ασθένειά του, σε ποσοστά που ανέρχονται σε 0%, 10% και 25%. Με την ρύθμιση, παρέχει μείωση στο μισό της συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη έως και συνολική κατάργηση σε ανέργους, συνταξιούχους και εργαζόμενους ανάλογα με τα εισοδήματά τους.

Μάλιστα μειώνεται ή μηδενίζεται η συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη για μία σειρά από κοινωνικές κατηγορίες, ώστε να διασφαλίζεται η καθολική κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού σε φάρμακα.Η διάταξη αφορά περιπτώσεις ασθενών οι οποίοι δεν έχουν ήδη μηδενική συμμετοχή, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.