Μεγαλόπνοο, οργανωμένο σχέδιο για τον ΕΟΠΥΥ ανακοίνωσε ο Σωτήρης Μπερσίμης

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Ολοκλήρωση των Μητρώων Ασθενών. Αξιοποίηση της ιατροτεχνολογίας, αναδιαμόρφωση και ενοποίηση του συστήματος rebate. Ομαλοποίηση των χρηματικών ροών προς τους παρόχους με διαφάνεια και δικαιοσύνη. Επανεξέταση και βελτίωση του μηχανισμού αυτόματων επιστροφών (clawback) και δημιουργία κλειστών προϋπολογισμών ανά θεραπευτική κατηγορία. Αυτές είναι μερικές από τις δράσεις για τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης που ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ καθηγητής Σ. Μπερσίμης, μιλώντας στους ευρωπαίους τεχνοκράτες , στην διάρκεια των εργασιών του 2ου Πανευρωπαϊκού Συμποσίου που διοργάνωσε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος.

Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ τόνισε πως η προσπάθεια επικεντρώνεται στην μετατροπή του Οργανισμού από «παθητικό», σε δυναμικό ελεγκτικό μηχανισμό για ορθολογικότερη διαχείριση των πόρων και έλεγχο του κόστους των προσφερομένων υπηρεσιών.

Ανέφερε μάλιστα ένα παράδειγμα όπου φαίνεται πως ιατροί από διάφορα μέρη της Ελλάδας συνταγογράφησαν σε διαφορετικούς ασθενείς, επιθέματα προσκομίζοντας την ίδια φωτογραφία. Η εκτιμώμενη υπέρβαση από τις δαπάνες για τα επιθέματα υπολογίζεται σε περισσότερα από 12.000.000 ευρώ !

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Μπερσίμης έδειξε ότι  μέσω των νέων συμβάσεων θα βελτιωθεί η χωροταξική κατανομή των συνταγογράφων γιατρών σε ολόκληρη την χώρα.

Όπως ενημερώνουν από τον ΠΦΣ, στην διάρκεια της δεύτερης και τρίτης ημέρας του Συμποσίου έγιναν αναφορές από τους Ευρωπαίους στο θέμα της υλοποίησης του συστήματος «αυθεντικοποίησης» των φαρμάκων (EMVO) και στη συνεργασία του με τους εθνικούς οργανισμούς (NVO) και τις σημαντικές αλλαγές που συντελούνται στον τομέα της ανάπτυξης τεχνολογικών εφαρμογών για τις φαρμακευτικές υπηρεσίες.

Στα πλαίσια αυτά η ελληνική πλευρά παρουσίασε την εκπόνηση ενημερωτικής καμπάνιας μέσω των φαρμακείων για την αποτροπή της αλόγιστης χρήσης των αντιβιοτικών και ζήτησε αυτή η προσπάθεια να γίνει πανευρωπαϊκή και την ανάπτυξη εφαρμογής από τα φαρμακεία προς τους ασθενείς οι οποίοι θα ενημερώνονται για την λήψη της αγωγής τους.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ