Μεγάλη τιμή για την χώρα μας η εκλογή του καθ. Ν. Νικητέα ως προέδρου Ευρωπαϊκής Εταιρείας

  • Iatropedia
Πρόεδρος της Εταιρείας Ρομποτικής Χειρουργικής Νοτιοανατολικής Ευρώπης εξελέγη ο καθηγητής Νικόλαος Νικητέας, κατά τη διάρκεια του 4ου Διεθούς Συνεδρίου  Ρομποτικής Χειρουργικής που έγινε στο Βουκουρέστι μεταξύ 29 και 31 Οκτωβρίου. Στο συνέδριο συμμετείχαν πολλοί καταξιωμένοι επιστήμονες από όλο τον κόσμο.

Στο εν λόγω συνέδριο συμμετείχαν εκπρόσωποι από όλες τις χειρουργικές ειδικότητες, Γενική Χειρουργική, Ουρολογία, Γυναικολογία, Θωρακοχειρουργική, Καρδιοχειρουργική, Παιδοχειρουργική 

και Ωτορινολαρυγγολογία. 

Ιδιαίτερα σημαντική υπήρξε η παρουσίαση των πεπραγμένων της ελληνικής ομάδας μελέτης για το πρόγραμμα FRS καθώς και των πρώτων συμπερασμάτων ματά το πέρας των πρακτικών ασκήσεων σε εξομοιωτές. Πρόκειται για μία κοινή προσπάθεια διεθνών κέντρων ρομποτικής χειρουργικής υπό το συντονισμό του Αμερικανικού Κολλεγίου Χειρουργών. Στο πρόγραμμα αυτό συμμετέχει το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το οποίο και εκπροσωπήθηκε από τον καθηγητή κ Ν.Νικητέα, Διευθυντή του ΜΠΣ «Λαπαροσκοπική και Ρομποτική Χειρουργικη», καθώς και του Χειρουργικού Προγράμματος του Κέντρου Ιατρικής Προσομοίωσης του Εργαστηρίου Ιατρικής Φυσικής. 

Ανάμεσα στα άλλα ενδιαφέροντα θέματα του επιστημονικού προγράμματος παρουσιάστηκε η εξέλιξη και τα έως τώρα αποτελέσματα της ρομποτικής ριζικής προστατεκτομής και άλλων ουρολογικών επεμβάσεων (νεφρεκτομής, κυστεκτομής, πυελοπλαστικής, μεταμόσχευσης).

Μεγάλη αύξηση παρουσιάζουν οι γυναικολογικές ρομποτικές επεμβάσεις για καλοήθεις (ινομυώματα) και κακοήθεις (κακοήθειες μήτρας, ωοθηκών) νόσους. Καρδιοχειρουργοί και θωρακοχειρουργοί ανέπτυξαν τις ρομποτικές τεχνικές αντιμετώπισηςπροβλημάτων του θώρακος. Αναμένονται με ενθουσιασμό τα αποτελέσματα όλων των μεγάλων σειρών ρομποτικής θυρεοειδεκτομής. 

Τέλος, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της ρομποτικής τεχνικής στη γενική χειρουργική για αντιμετώπιση γαστροισοφαγικής παλινδρόμησης, διαφραγματοκήλης και αχαλασίας οισοφάγου, αντιμετώπιση καλοήθων και κακοήθων παθήσεων του στομάχου, λεπτού και παχέος εντέρου, σπληνεκτομές, παγκρεατεκτομές και ηπατεκτομές. Ιδιαίτερη μνεία έγινε ως προς τη χρήση της ρομποτικής στην αντιμετώπιση της νοσογόνου παχυσαρκίας και των μεταβολικών νοσημάτων όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2.

Στο πλαίσιο των εργασιών του συνεδρίου εξελέγησαν επίσης τα νέα μέλη  του Διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας, με Πρόεδρο τον Καθηγητή κ Nίκο Νικητέα, Γενικό Γραμματέα τον αναπληρωτή Καθηγητή κ Κώστα Στραβοδήμο, Ταμία τον καθηγητή Irinel Popescu (Ρουμανία)  και μέλη τους κυρίους Grigor Gorchev (Βουλγαρία) και Κωνσταντίνο Κωνσταντινίδη.