Μεγάλη προσέλευση ανασφάλιστων ασθενών στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής- Κινητοποιήσεις «βλέπουν» οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ

  • Iatropedia
Περισσότεροι από 100 άποροι και ανασφάλιστοι ασθενείς φτάνουν κάθε μέρα στα γραφεία του ΙΣΑ για να εξεταστούν στο κοινωνικό ιατρείο ενώ χορηγούνται πάνω από 500 φάρμακα ημερησίως από το κοινωνικό φαρμακείο που βρίσκεται στον ίδιο χώρο. Μάλιστα τελευταία, ζητούν βοήθεια από το Ιατρείο και ασφαλισμένοι -κυρίως συνταξιούχοι μεγάλης ηλικίας - που αδυνατούν να πληρώσουν την συμμετοχή ακόμα και για φάρμακα των οποίων η αξία είναι ιδιαίτερα μικρή! Την ίδια ώρα, οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ "προβλέπουν" κινητοποιήσεις κατά του ΕΟΠΥΥ καθώς τα χρέη του έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Και σα να μην έφταναν αυτά, έχουν αυξηθεί τα αιτήματα για αποστολή φαρμακευτικού υλικού σε φορείς του Δημοσίου όπως Κέντρα υγείας, δημόσια νοσοκομεία, αγροτικά ιατρεία, Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία, Προνοιακά Ιδρύματα και Σωφρονιστικά καταστήματα…

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης δήλωσε για το θέμα ότι «το τελευταίο χρονικό διάστημα ζούμε την κορύφωση μιας ανθρωπιστικής κρίσης που απειλεί κυρίως τις πιο ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Οι δημόσιες δομές υγείας έχουν καταρρεύσει και καλούμαστε πλέον να καλύψουμε την αδυναμία της πολιτείας ν ανταποκριθεί στις στοιχειώδης υποχρεώσεις της ,προκειμένου να μη θρηνήσουμε θύματα. Απευθύνουμε κάλεσμα σε όλους όσους μπορούν να συμβάλλουν ,για να δημιουργήσουμε όλοι μαζί ένα δίχτυ ασφαλείας για τον συνάνθρωπο μας»…

Αλλά και οι γιατροί συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ δηλώνουν ότι η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο. Η ανακοίνωσή τους τα λέει όλα για όσα θα ζήσουμε στην αρχή του φθινοπώρου…

«Στις κρίσιμες ώρες που βιώνει η πατρίδα μας, οι ιατροί του ΕΟΠΥΥ με αίσθημα ευθύνης εξυπηρετούμε τους πολίτες απλήρωτοι για μήνες και χωρίς επαρκή διασφάλιση της νομιμότητας επί της παράτασης της σύμβασης τους, καθώς δεν έχει εκδοθεί ακόμη σχετικό ΦΕΚ, έχοντας χρηματοδοτήσει τα τελευταία χρόνια με πάνω απο 1,5 δις ευρώ την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας από την τσέπη τους.

Ληξιπρόθεσμες οφειλές που εκκρεμούν από το 2011, απλήρωτες οφειλές του 10% των επισκέψεων από το 2012, τρέχουσες αμοιβές που δεν δρομολογούνται, έχουν φέρει τους ιατρούς του ΕΟΠΥΥ σε οριακά σημεία ρευστότητας. Πολλαπλά κουρέματα, clawback rebate στις ιατρικές πράξεις και εργαστηριακές εξετάσεις έχουν καταστήσει πρακτικά ζημιογόνα την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων μέσω της σύμβασης.

Και ενώ το 90% των ασφαλισμένων εξυπηρετούνται μέσω των συμβεβλημένων ιατρών, διαπιστώνεται αξιοσημείωτη «αμνησία» όσον αφορά τις συμβατικές υποχρεώσεις του Οργανισμού προς τους ιδιώτες ιατρούς, απαξιώνοντας τη συμβολή τους και τη διασφάλιση ποιότητας στην παροχή υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ).

Η κατάσταση αυτή δεν είναι δυνατόν να συνεχισθεί άλλο, τα όρια αντοχής των ιατρών του ΕΟΠΥΥ έχουν εξαντληθεί προ πολλού. Λόγω των capital controls οι προμηθευτές μας απαιτούν άμεσα την πληρωμή όλων των αναλωσίμων. Κατόπιν αυτού η εξυπηρέτηση των πολιτών από τον ιδιωτικό τομέα της υγείας είναι σχεδόν αδύνατη με ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΚΗ ευθύνη του ΕΟΠΥΥ. Η πολιτεία πρέπει να αναλάβει πλήρως τις ευθύνες της για τις σοβαρές παραλείψεις της στις επερχόμενες δυσλειτουργίες της ΠΦΥ.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά ο ΕΟΠΥΥ απειλεί με διακοπή της σύμβασης σε όσους λόγω ανωτέρας βίας προχωρήσουν σε επίσχεση παροχής υπηρεσιών προς τον ΕΟΠΥΥ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν