Μεγάλη επιχείρηση της Interpol για πλαστά φάρμακα που διατίθενται μέσω διαδικτύου

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Εκατομμύρια "πλαστά" φάρμακα κατασχέθηκαν σε μεγάλη επιχείρηση της Interpol που φέρει την κωδική ονομασία Pangea X και αφορά 3586 ηλεκτρονικά καταστήματα που λειτουργούσαν παράνομα στην ΕΕ και αλλού.

Πρόκειται για φάρμακα αξίας μεγαλύτερης των 51 εκατομμυρίων ευρώ και η παράνομη διακίνηση των οποίων οδήγησε στην σύλληψη 400 τουλάχιστον εμπλεκομένων παγκοσμίως και όχι μόνο σε ευρωπαϊκό έδαφος…

Η Interpol έχει αποστείλει στην Ουγγαρία όπου έγιναν και οι περισσότερες συλλήψεις, ειδικό ιατροδικαστή κι έναν ακόμα εμπειρογνώμονα για να διεξάγουν αναλύσεις. Αλλά το εντυπωσιακό είναι ότι στην έρευνα συμμετέχουν αστυνομικοί από 123 χώρες ενώ τα φάρμακα που έχουν κατασχεθεί είναι παραπάνω από 25 εκατομμύρια.

Μεταξύ των φαρμάκων αυτών που κατασχέθηκαν είναι διατροφικά συμπληρώματα, αναλγητικά, φάρμακα για την στυτική δυσλειτουργία, για την επιληψία, ακόμα και αντιψυχωτικά! Δεδομένου μάλιστα ότι πρόκειται για αποδεδειγμένα βλαβερές, απαγορευμένες ή μη δραστικές ουσίες, είναι αντιληπτό ότι πρόκειται για μεγάλο πρόβλημα Δημόσιας Υγείας σε έκταση παγκόσμια και ουσιαστικά ανυπολόγιστη.

Η Ελλάδα όπου η διάθεση όλων ανεξαιρέτως των φαρμάκων μέσω internet απαγορεύεται, και επιπλέον και χάρη και στην ευαισθητοποίηση του κοινού ΕΟΦ-Πολιτείας-ΜΜΕ-επαγγελματιών υγείας στο θέμα, είναι από τις ελάχιστες προνομιούχες χώρες δεν έχει μέχρι σήμερα κανένα κρούσμα δηλητηρίασης από πλαστό φάρμακο μέσω internet.

Ωστόσο είναι γνωστό ότι αρκετοί Έλληνες χρησιμοποιούν ξένα sites για να προμηθεύονται φάρμακα είτε επειδή ντρέπονται να τα ζητήσουν από το φαρμακείο είτε επειδή τα βρίσκουν σε πιο συμφέρουσες τιμές. Τα άτομα αυτά πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή και να σταματήσουν την λήψη αυτών των σκευασμάτων αμέσως. Η συμβουλή γιατρού εξάλλου θα ήταν πολύ χρήσιμη αν όχι απαραίτητη ενώ συμβουλές για τα φάρμακα και την ασφάλειά τους δίνουν όλοι οι πτυχιούχοι φαρμακοποιοί.

Διαβάστε εδώ την σχετική ενημέρωση από την Interpol.