Μεγάλα χρέη για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ και πολύ…αμυδρό φως στο τούνελ

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Οι οφειλές των δημόσιων νοσοκομείων προς τους προμηθευτές τους έχουν ξεπεράσει συνολικά τα τελευταία έτη τα 1,5 δισ. ευρώ με τους προμηθευτές ιατροτεχνολογικών προϊόντων να διεκδικούν περίπου τα μισά, δηλαδή περισσότερα από 600 εκατ. την ώρα που οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις ...περιμένουν τουλάχιστον άλλα 460 εκατ. ευρώ.

Στα δημόσια νοσοκομεία φτάνουν σιγά- σιγά επιχορηγήσεις ειδικά δε για τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους αλλά είναι σταγόνα στον ωκεανό…

Με τον περσινό προϋπολογισμό στα 1,388 δισ. ευρώ να έχει τελειώσει από το τέλος του καλοκαιριού, το «έργο» θα το ξαναδούμε φέτος και αναμένεται να διογκώσει εκ νέου το πρόβλημα. Η έκτακτη χρηματοδότησης ύψους 150 εκατ. ευρώ για να καλυφθούν οι τρέχουσες ανάγκες δεν βοήθησε πολύ και τα ληξιπρόθεσμα αυξήθηκαν.

Φέτος ο προϋπολογισμός του υπουργείου Υγείας είναι στα 1,672 δισ. ευρώ αλλά από αυτόν πρέπει να καλυφθεί  και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων πολιτών, η οποία υπολογίζεται πως θα φτάσει τα 100 εκατ. ευρώ αλλά και το νοσοκομειακό φάρμακο που «έφυγε» από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Οι επόμενοι μήνες θεωρούνται ως εκ τούτου …δύσκολοι!