Μέχρι τέλος Φεβρουαρίου θα καταβληθούν οι εφημερίες Δεκεμβρίου στους γιατρούς του ΕΣΥ

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Το iatropedia είναι σε θέση να γνωρίζει ότι κάποιοι νοσοκομειακοί γιατροί δεν έχουν λάβει ακόμα ούτε τις εφημερίες Νοεμβρίου που αφορούν στον προϋπολογισμό του προηγούμενου έτους. Πόσο μάλλον αγωνιούν για τις εφημερίες Δεκεμβρίου που παραδοσιακά πληρώνονται από τον προϋπολογισμό του νέου έτους... Πάντως, όπως ενημέρωσε χθες τους συναδέλφους του ο κ. Δημήτρης Βαρνάβας μέσω του ygeianet, από την Αριστοτέλους έχουν δώσει το "πράσινο φως" για εκταμίευση του 40% του προϋπολογισμού του 2017 και ως εκ τούτου, υπάρχουν διαθέσιμα χρήματα σε όλα τα νοσοκομεία για να πληρωθούν στο τέλος Φεβρουαρίου οι εφημερίες Δεκεμβρίου 2016.

Δεν θα είναι πάντως η πρώτη φορά που η πληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών στους νοσοκομειακούς γιατρούς μεταβάλλεται σε ένα σταυρόλεξο για γερούς λύτες. Ούτε που κάποιοι έχουν πάρει τις εφημερίες τους με ρυθμούς κανονικούς και άλλοι τις περιμένουν με καθυστέρηση εβδομάδων… Το πρόβλημα είναι διαχρονικό!

Άλλοτε λέγεται ότι φταίνε οι πάρεδροι, άλλοτε οι υπεύθυνοι λογιστηρίων στα νοσοκομεία κι άλλοτε το υπουργείο Υγείας ή η αρμόδια ΥΠΕ. Όποιος κι αν «φταίει» αυτήν την φορά, το υπουργείο δείχνει να καταβάλλει προσπάθειες και αυτό πρέπει να του το αναγνωρίσουμε.

Στην ενημέρωση που κάνει ο κ. Βαρνάβας αναφέρει:

Υπήρξε επικοινωνία του υπογράφοντος με τις Οικονομικές Υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας σχετικά με το χρόνο εκταμίευσης και καταβολής των εφημεριών του Δεκεμβρίου 2016 , διότι υπήρξαν πληροφορίες πως δεν μπορούν να εκταμιευτούν πριν εγκριθούν οι προϋπολογισμοί κάθε Νοσοκομείου για το έτος 2017.

Είχαμε την εξής ενημέρωση:

–        Τα κονδύλια εφημεριών του συγκεκριμένου μήνα βρίσκονται στα ταμεία των Νοσοκομείων

–         Υπάρχει εντολή του υπουργείου να αξιοποιηθούν άμεσα, χωρίς να έχει εγκριθεί ο προϋπολογισμός του 2017,  κονδύλια σε ύψος 40% του προϋπολογισμού του 2016 για τις λειτουργικές ανάγκες των Νοσοκομείων.

–        Οι εφημερίες του Δεκεμβρίου μπορούν να εκταμιευτούν στο πλαίσιο του 40%.

Συνεπώς δεν υπάρχει λόγος τα Νοσοκομεία να κρατούν παγωμένη τη διαδικασία ενταλματοποίησης των εφημεριών Δεκεμβρίου και μπορούν να τις καταβάλλουν στους γιατρούς στο τέλος Φεβρουαρίου.

Συναδελφικά

Δημήτρης Βαρνάβας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν