Με βλαστοκύτταρα σκοπεύουν να θεραπεύσουν την τύφλωση

  • Iatropedia
Χειρουργοί στο Λονδίνο πραγματοποίησαν μια πρωτοποριακή επέμβαση με χρήση ανθρωπίνων εμβρυϊκών βλαστικών κυττάρων σε μια νέα προσπάθεια να βρεθεί η θεραπεία για την τύφλωση για πολλούς ασθενείς.

Η χειρουργική επέμβαση έγινε σε μια γυναίκα ηλικίας 60 ετών στο νοσοκομείο Moorfields Eye Hospital. Αφορούσε την “εμφύτευση” ενός μικρού επιθέματος με εξειδικευμένα κύτταρα των ματιών στο πίσω μέρος του αμφιβληστροειδούς.

Συνολικά 10 ασθενείς με εκφύλιση της χωράς κηλίδας θα υποβληθούν σε αυτήν τη διαδικασία. Όλοι έχουν υποστεί αιφνίδια απώλεια της όρασης ως αποτέλεσμα των ελαττωματικών αιμοφόρων αγγείων στα μάτια τους. Θα χρειαστεί να περάσει ένας χρόνος, για να δουν οι γιατροί αν η θεραπεία είναι ασφαλής και αν η όραση των ασθενών βελτιώνεται.

Η γυναίκα ασθενής, που επιθυμεί να παραμείνει ανώνυμη στα ΜΜΕ, έκανε την επέμβαση αυτή τον περασμένο μήνα. Ο καθηγητής Peter Coffey, του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας του University College London και εκ των επικεφαλής της νέας αυτής δράσης, είπε σχετικά: “Δεν θα ξέρουμε τουλάχιστον μέχρι τα Χριστούγεννα πόσο καλή είναι η όραση της και πόσο καιρό ενδέχεται να διατηρηθεί σε βελτιωμένα επίπεδα, αλλά μπορούμε ήδη να δούμε ότι τα βλαστικά κύτταρα βρίσκονται πλέον κάτω από τον αμφιβληστροειδή και φαίνεται να είναι υγιή”.

Τα κύτταρα που χρησιμοποιούνται είναι από το χρωστικό επιθήλιο του αμφιβληστροειδούς (το στρώμα των κυττάρων που τρέφουν και υποστηρίζουν τους φωτοϋποδοχείς στην ωχρά κηλίδα) το βλέπουμε μέρος του ματιού.

Στην εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, τα κύτταρα αυτά πεθαίνουν και ως αποτέλεσμα το μάτι χάνει τη λειτουργία του.

Οι ασθενείς με εκφύλιση ωχράς κηλίδας χάνουν την κεντρική τους όραση, η οποία γίνεται διαστρεβλωμένη και θολή. Τα κύτταρα που χρησιμοποιούνται στην εν λόγω πρωτοποριακή διαδικασία προήλθαν από ένα πρώιμο έμβρυο (μικρότερο από ένα κεφάλι καρφίτσας). Αυτά τα κύτταρα έχουν τη δυνατότητα να μετατραπούν σε οποιοδήποτε κύτταρο στο σώμα.

http://www.bbc.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με αυτό το μοναδικό συστατικό θα σώσετε και θα βελτιώσετε την όρασή σας

Δείτε μέσα από εικόνες πώς είναι να ζει κανείς με διάφορα προβλήματα όρασης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν