Με “σκονάκι” η συνταγογράφηση! Τι αλλάζει στα φάρμακα για σοβαρές παθήσεις

  • Iatropedia
Μετά από πολλές συσκέψεις και αλλεπάλληλες διαπραγματεύσεις ξεκινά άμεσα η εφαρμογή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων για τις θεραπείες των ασθενών με συχνές και σοβαρές παθήσεις. Τι προβλέπεται για τα φάρμακα που θα λαμβάνουν

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Στη ζωή τόσο των γιατρών όσο και των ασθενών αναμένεται να μπούνε σύντομα τα λεγόμενα θεραπευτικά πρωτόκολλα που αποτελούν ουσιαστικά οδηγίες για χορήγηση συγκεκριμένων φαρμάκων ανά ασθένεια. Τα θεραπευτικά πρωτόκολλα που ισχύουν σχεδόν σε ολόκληρο τον κόσμο, αναμένεται να εισαχθούν και στα ελληνικά ιατρικά δεδομένα καθώς οι γιατροί πρόκειται να λάβουν συγκεκριμένα “σκονάκια” και οδηγίες από το υπουργείο υγείας σχετικά με το τι θεραπείες θα πρέπει να δίνουν στους ασθενείς τους.

Με τον τρόπο αυτό η ηγεσία του υπουργείου υγείας σκοπεύει να εξοικονομήσει κονδύλια ώστε η φαρμακευτική δαπάνη ειδικά για το 2014 να μην ξεφύγει πάνω από τα 2 δις ευρώ όπως ζητά επιμόνως η τρόικα.

Σε πρώτη φάση θα εφαρμοσθούν τα πρωτόκολλα για επτά ασθένειες, τα φάρμακα των οποίων καταλαμβάνουν μεγάλο μερίδιο αγοράς με πολλές πωλήσεις επειδή αφορούν μεγάλη μερίδα του πληθυσμού.

Ειδικότερα οι γιατροί θα πρέπει να χορηγούν συγκεκριμένα σκευάσματα και ουσίες για τη χοληστερίνη, την υπέρταση, το διαβήτη, την οστεοπόρωση, τη επιληψία, την άνοια αλλά και τη νόσο του Πάρκινσον.

Στη συνέχεια τα θεραπευτικά πρωτόκολλα αναμένεται να επεκταθούν και σε άλλα νοσήματα και παθήσεις όπως για παράδειγμα αυτές που αφορούν στην καρδιά.

Με τον τρόπο αυτό όμως οι γιατροί δε θα μπορούν να χορηγούν επιπλέον σκευάσματα εκτός από αυτά που προβλέπονται από τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο τζαμπατζής …ΕΟΠΥΥ και τα χρέη των νοσοκομείων. Πόσα χρωστούν σε προμηθευτές

Το φροντιστήριο του Άδωνι! Στα θρανία για μαθήματα εξπρές οι διοικητές νοσοκομείων

Ο Άδωνις όπως δεν τον έχετε ξαναδεί! Πως τον εμφανίζουν τα social media (ΦΩΤΟ)

Διαγνωστικές χρυσάφι για ΕΟΠΥΥ! Το κόλπο που στήθηκε για να αυξηθούν οι εξετάσεις