Με rapid τεστ οι ανεμβολίαστοι σε λιανεμπόριο, τράπεζες και μεικτούς χώρους εστίασης – Όλα τα μέτρα

  • Γιάννα Σουλάκη
Θάνος Πλεύρης
Δεν θα ληφθούν μέτρα παρόμοια με τον περσινό χειμώνα, καθώς πλέον έχουμε το όπλο του εμβολιασμού, τόνισε κατά τη διάρκεια των ανακοινώσεων των νέων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, παρουσία του προέδρου του ΕΟΔΥ, Θεοκλή Ζαούτη.

«Σε αυτή τη φάση της πανδημίας, σε σχέση με πέρυσι, έχουμε το όπλο του εμβολιασμού και όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι οι συμπολίτες μας που έχουν εμβολιαστεί έχουν 30 φορές μικρότερες πιθανότητες να νοσήσουν βαριά». Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την ανακοίνωση των νέων μέτρων που θα ισχύσουν από το ερχόμενο Σάββατο (6/11), ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Συγκεκριμένα ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε τα εξής μέτρα:

  • Όλοι οι εργαζόμενοι, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, θα πρέπει να κάνουν δύο rapid test την εβδομάδα
  • Η πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες, εμπορικά καταστήματα, και στους εξωτερικούς χώρους της εστίασης, θα γίνεται υποχρεωτικά με PCR ή rapid test.
  • Εξαιρούνται από το μέτρο του υποχρεωτικού ελέγχου οι πολίτες που εκτελούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα στις εκκλησίες και όσοι επισκέπτονται  φαρμακεία και σούπερ μάρκετ.
  • Οι έλεγχοι στα καταστήματα εστίασης και ψυχαγωγίας θα εντατικοποιηθούν και οι ποινές διπλασιάζονται, σε πρόστιμο που ξεκινά από 5.000 ευρώ και 15 μέρες αναστολή λειτουργίας, ενώ θα γίνεται ενημέρωση στους συμπολίτες μας ποια καταστήματα δεν τηρούν τα μέτρα, ώστε να γνωρίζουν οι πολίτες που έχουν εντοπιστεί παραβάσεις.
  • Αντίστοιχα, επειδή στους αθλητικούς χώρους δεν τηρείται το μέτρο της μάσκας, θα υπάρχουν ποινές στις ομάδες που θα συνδυάζεται με την παρουσία φιλάθλων στα επόμενα παιχνίδια.

Ο κ. Πλεύρης απηύθυνε σύσταση για χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός για όλους, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.

Ανοίγει την Παρασκευή, η πλατφόρμα για την τρίτη δόση όλων των πολιτών άνω των 18 ετών

«Είναι πάρα πολύ σημαντικό να ενισχυθεί η προσπάθεια του εμβολιασμού, αλλά και να περάσει το μήνυμα στους πολίτες», σημείωσε ταυτόχρονα ο υπουργός Υγείας.

Έτσι την Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα για την τρίτη δόση για όλους όσοι είναι άνω των 18 ετών, έχουν κάνει το εμβόλιο και έχουν περάσει έξι μήνες από τον βασικό εμβολιασμό τους.

«Στη σκέψη της κυβέρνησης είναι ότι δεν μπορούμε να πάμε σε πιο σφιχτά περιοριστικά μέτρα, καθώς το 63% γενικού πληθυσμού έχει εμβολιαστεί», επισήμανε ο Θάνος Πλεύρης.

Με την ολοκλήρωση της ΚΥΑ, η οποία θα εκδοθεί την Παρασκευή, τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους θα ισχύσουν από το Σάββατο (6/11).

Ενίσχυση του ΕΣΥ και με τη συμβολή του ιδιωτικού τομέα

Ο υπουργός αναφέρθηκε στην ενίσχυση του ΕΣΥ, λέγοντας ότι λειτουργούν 1.300 κλίνες ΜΕΘ, με προσωπικό και σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα.

Πάνω από το 85% των ασθενών στις κλίνες ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι, ανέφερε και προέταξε την ενίσχυση του εμβολιασμού.

Ζαούτης: Στο επίκεντρο του προβλήματος η Κεντρική, Ανατολική και Δυτική Μακεδονία

Την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, ανέλυσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης. Όπως είπε, ο κυλιόμενος 7ήμερος μέσος όρος είναι 4.000 κρούσματα ανά ημέρα. Το 40% των κρουσμάτων που βλέπουμε σήμερα είναι από την Κεντρική, Ανατολική και Δυτική Μακεδονία. Το 25% των κρουσμάτων είναι στα παιδιά κάτω των 18 ετών

. Όλα τα κρούσματα, στο 100%, είναι από την μετάλλαξη Δέλτα. Παρόμοια εικόνα εμφανίζουν και κράτη με αντίστοιχους πληθυσμούς, όπως το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Αυστρία, η Τσεχία, είπε ο κ. Ζαούτης.

Σήμερα, όπως είπε, είχαμε 420.000 test και ο δείκτης θετικότητας είναι 1,6%. Νοσηλεύονται 2.832 πολίτες και 434 είναι διασωληνωμένοι. Ο κυλιόμενος 7ήμερος μέσος όρος νοσηλείας είναι 280 ανά ημέρα.

«Το κύριο όπλο που έχουμε αυτή τι στιγμή είναι ο εμβολιασμός και σε αυτό πρέπει να επιμείνουμε», είπε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ και πρόσθεσε ότι «είναι ένα εμβόλιο αποτελεσματικό όσο αφορά τη σοβαρή νόσο και την απώλεια ζωής και δεν είναι πλέον νέο εμβόλιο, έχει δοκιμαστεί σε δισεκατομμύρια ανθρώπους».

Ο κ. Ζαούτης έκλεισε την παρέμβασή του καλώντας τους πολίτες να εμβολιαστούν και γι’ αυτούς που έχει περάσει το 6μηνο από την δεύτερη δόση, να λάβουν την τρίτη δόση.