Με πολλά προβλήματα οι παιδικές κατασκηνώσεις στη χώρα μας

  • Ρούλα Τσουλέα
κατασκηνώσεις
Τα ευρήματα των ελέγχων που πραγματοποίησε η Εθνική Αρχή Διαφάνειας στο 40% των κατασκηνώσεων.

Στο μικροσκόπιο της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ) βρέθηκαν το καλοκαίρι οι κατασκηνώσεις της χώρας μας, για να αποτυπωθεί ο τρόπος λειτουργίας του και η ποιότητα και επάρκεια των εγκαταστάσεων, του εξοπλισμού και των προσφερόμενων υπηρεσιών.

Όπως ανακοίνωσε η ΕΑΔ, οι έλεγχοι διενεργήθηκαν από κλιμάκια επιθεωρητών-ελεγκτών από την 1 Ιουλίου έως τις 31 Αυγούστου 2023. Συνολικώς εξετάσθηκαν οι  45 από τις συνολικά 110 κατασκηνώσεις που έχουν άδεια λειτουργίας.

Ο Τομέας Υγείας και Πρόνοιας της ΕΑΔ δημιούργησε βάση δεδομένων με πληροφορίες για το σύνολο των κατασκηνώσεων της χώρας που λειτουργούν με ίδια μέσα. Σκοπός είναι η ενημέρωση της Αρχής και η επιλογή του ελεγκτικού αντικειμένου τόσο στην τρέχουσα περίοδο όσο και μελλοντικά.

Τα προβλήματα

Από τους ελέγχους διαπιστώθηκε ότι πολλές περιπτώσεις υπήρχαν υγειονομικά, λειτουργικά και οργανωτικά προβλήματα και ελλείψεις. Ειδικότερα:

  • 25 κατασκηνώσεις δεν ακολουθούσαν την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών διατάξεων. Είχαν, λ.χ., καταστραμμένες σίτες, δεν γινόταν σωστή αποθήκευση τροφίμων κ.λπ., δεν γινόταν τήρηση αρχείου των θερμοκρασιών στα ψυγεία.
  • 9 δεν είχαν αναπτύξει στο αναρρωτήριο (χώρος βραχείας νοσηλείας) τον αριθμό των απαιτούμενων κλινών, βάσει των διατάξεων.
  • 13 δεν διέθεταν πιστοποίηση εξοπλισμού γηπέδων και παιδικών χαρών
  • 20 δεν είχαν επαρκή στελέχωση με τις προβλεπόμενες ειδικότητες προσωπικού.

Σε οκτώ (8) δεν είχε διενεργηθεί δειγματοληψία και εργαστηριακός έλεγχος της καταλληλόλητας του πόσιμου νερού του δικτύου

Ελλείψεις και στην οργάνωση

Οι έλεγχοι έδειξαν ακόμα ότι 26 κατασκηνώσεις δεν τηρούσαν στον χώρο τους τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά προς επίδειξη σε κάθε έλεγχο. Επιπλέον, σε τουλάχιστον 12 δεν τηρείτο αρχείο αντιγράφου ποινικού μητρώου και υπευθύνων δηλώσεων των εργαζομένων, κατά παρέκκλιση των σχετικών διατάξεων.

Μάλιστα σε 12 κατασκηνώσεις οι υπεύθυνοι είχαν πολλαπλές ελλείψεις, καθώς δεν είχαν προβεί:

  1. Στην έκδοση απόφασης ορισμού υπευθύνου προστασίας ανηλίκων και την κοινοποίηση αυτής στις αρμόδιες υπηρεσίες
  2. Στην τήρηση αντιγράφων ποινικού μητρώου και υπεύθυνων δηλώσεων για το σύνολο του προσωπικού
  3. Στην αναγραφή σε εμφανές σημείο της κατασκήνωσης, του ονοματεπωνύμου του υπεύθυνου προστασίας ανηλίκων
  4. Στην τήρηση σχετικού βιβλίου καταγραφής περιστατικών, σχετικά με τα αναφερόμενα στις διατάξεις περί προστασίας ανηλίκων.

Τα ευρήματα των ελέγχων γνωστοποιήθηκαν στο Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και στους υπόλοιπους αρμόδιους φορείς. Τα κλιμάκια της ΕΑΔ έκαναν βελτιωτικές προτάσεις/συστάσεις και συνέστησαν να πραγματοποιούνται ασκήσεις εκκένωσης των κατασκηνώσεων κατά την έναρξη κάθε κατασκηνωτικής περιόδου.

Φωτογραφία: iStock