Με λουκέτο απειλούνται εκατοντάδες Εργαστήρια Φυσικοθεραπείας

  • Iatropedia
SOS εκπέμπουν οι φυσικοθεραπευτές, που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ καθώς ο Οργανισμός δεν τους εξοφλεί. Συνέπεια όπως αναφέρει στο άρθρο του στο iatropedia.gr ο Γεώργιος ΜπάκαςΠρόεδρος Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών ''πολλοί φυσικοθεραπευτές να μην είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και να είναι ένα βήμα πριν το κλείσιμο των εργαστηρίων τους με ότι αυτό συνεπάγεται για τους ασθενείς και τα δημόσια νοσοκομεία.''

Γράφει ο Γεώργιος Μπάκας

Πρόεδρος Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών

Δέσμιοι του ΕΟΠΥΥ και των χωρίς λογική μέτρων εις βάρος των παρόχων υπηρεσιών υγείας, είναι οι φυσικοθεραπευτές.

Παρά το γεγονός ότι τα εργαστήρια φυσικοθεραπείας, καλύπτουν βασικές ανάγκες των ασθενών που χρειάζονται θεραπεία αποκατάστασης, ο ΕΟΠΥΥ εξακολουθεί να τους οφείλει σημαντικά χρηματικά ποσά, με αποτέλεσμα πολλοί φυσικοθεραπευτές να μην είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και να είναι ένα βήμα πριν το κλείσιμο των εργαστηρίων τους με ότι αυτό συνεπάγεται για τους ασθενείς και τα δημόσια νοσοκομεία.

Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει στο αυτονόητο: την καταγραφή των πραγματικών αναγκών της κοινωνίας σε συνδυασμό με τις τεχνολογικές εξελίξεις, έτσι ώστε να ξεκινήσει τον αναγκαίο επαναπροσδιορισμό της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Οι ασθενείς, αλλά γενικότερα όλοι οι χρήστες υπηρεσιών υγείας, έχουν ανάγκη από ένα εύκολα προσβάσιμο, φιλικό, αξιόπιστο και σύγχρονο σύστημα υγείας, προκειμένου να μπορούν να καλύψουν τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες τους, όχι μόνο σε επίπεδο πρόληψης, αλλά κυρίως σε επίπεδο θεραπείας και αποκατάστασης.

Την ίδια απαίτηση έχουν και οι πάροχοι υπηρεσιών υγείας, οι οποίοι προσπαθούν να προσφέρουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας, κάτω από τις εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες που έχει διαμορφώσει ο ΕΟΠΥΥ .

Η λειτουργία ενός αποτελεσματικού συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που θα έχει στο επίκεντρο τον ασθενή, θα πρέπει να είναι ο βασικός γνώμονας της κυβέρνησης η οποία με νωπή ακόμα τη λαϊκή εντολή είναι σε θέση να αναθεωρήσει

κάποιες αρχές του παρελθόντος που έχουν ξεπεραστεί ή έχουν αποτύχει στην πράξη και να προχωρήσει στη ουσιαστική αναβάθμιση των μονάδων του ΠΕΔΥ, των ιδιωτικών ιατρείων και των εργαστηρίων φυσικοθεραπείας της γειτονιάς.

Άλλωστε, η χώρα μας που δυστυχώς κατέχει μία από τις πρώτες θέσεις σε τροχαία ατυχήματα, θα έπρεπε να είναι πρωτοπόρος στον τομέα της αποκατάστασης.

Τα Εργαστήρια Φυσικοθεραπείας αποτελούν ήδη ένα διαμορφωμένο δίκτυο υπηρεσιών υψηλής ποιότητας και χαμηλού κόστους, καλύπτοντας δεκάδες χιλιάδες ασθενών, αφού στο δημόσιο σύστημα υγείας, υπάρχουν ελάχιστες αντίστοιχες υπηρεσίες με τραγικά κενά σε φυσικοθεραπευτές και εξειδικευμένο προσωπικό.

Αντί λοιπόν, η πολιτεία να ενισχύσει τους φυσικοθεραπευτές, δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας, από τον κακοσχεδιασμένο και κακοπληρωτή ΕΟΠΥΥ, που ασχολείται μόνο με την είσπραξη του claw back και του rebate, χωρίς ο ίδιος να εξοφλεί τις υποχρεώσεις του.

Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να επανεξετάσει το απαράδεκτο μέτρο του claw back και rebate και να αποκαταστήσει τα προβλήματα που προκαλεί ο ΕΟΠΥΥ.

Γεώργιος Μπάκας

Πρόεδρος Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Φυσικοθεραπευτές: Τους «κουρεύουν» τα οφειλόμενα- Κινδυνεύουν 5000 θέσεις εργασίας