Με λίστα και αυστηρή τήρηση προτεραιότητας τα χειρουργεία στο ΕΣΥ

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Στο νομοσχέδιο με το "παράλληλο πρόγραμμα" επιχειρείται η εφαρμογή νέων μέτρων για την διασφάλιση της αξιοκρατίας στην σειρά προτεραιότητας για τις χειρουργικές επεμβάσεις.

Στη σχετική διάταξη προβλέπεται η δημιουργία λίστας μέσω της οποίας θα καθορίζεται  η προτεραιότητα των ασθενών στα χειρουργεία… Η αποκαλούμενη και ως «λίστα χειρουργείου» καθορίζει την ηµεροµηνία της επέµβασης του κάθε ασθενούς, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα όπως είναι το «φακελάκι» για να επισπευστεί η διαδικασία.

Η ημερομηνία μάλιστα θα γίνεται άµεσα γνωστή στον ασθενή καθώς και τα ιατρικά κριτήρια για την αξιολόγηση της σοβαρότητας του περιστατικού που καθορίζουν την σειρά προτεραιότητας.
Με το νομοσχέδιο εισάγεται και ο θεσμός των “διαμεσολαβητών Υγείας”.

Πρόκειται για εκπροσώπους της τοπικής κοινωνία ή τις ευάλωτες κοινωνικές οµάδες που θα μεσολαβούν µεταξύ των δηµόσιων φορέων παροχής υπηρεσιών Υγείας και όσων έχουν ανάγκη πρόσβασης . Σκοπός είναι να συµβάλλουν στην εξάλειψη της διακριτικής µεταχείρισης και τη µείωση των ανισοτήτων. Προβλέπεται, επίσης και ο θεσμός των «συντονιστών υπηρεσιών Υγείας» ΠΟΥ ΘΑ διασφαλίζουν την προαγωγή της ίσης και ισότιµης πρόσβασης ληπτών από τις ευάλωτες οµάδες στις υπηρεσίες Υγείας.