Με λίστα και αυστηρή τήρηση προτεραιότητας τα χειρουργεία στο ΕΣΥ

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Στο νομοσχέδιο με το "παράλληλο πρόγραμμα" επιχειρείται η εφαρμογή νέων μέτρων για την διασφάλιση της αξιοκρατίας στην σειρά προτεραιότητας για τις χειρουργικές επεμβάσεις.

Στη σχετική διάταξη προβλέπεται η δημιουργία λίστας μέσω της οποίας θα καθορίζεται  η προτεραιότητα των ασθενών στα χειρουργεία… Η αποκαλούμενη και ως «λίστα χειρουργείου» καθορίζει την ηµεροµηνία της επέµβασης του κάθε ασθενούς, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα όπως είναι το «φακελάκι» για να επισπευστεί η διαδικασία.

Η ημερομηνία μάλιστα θα γίνεται άµεσα γνωστή στον ασθενή καθώς και τα ιατρικά κριτήρια για την αξιολόγηση της σοβαρότητας του περιστατικού που καθορίζουν την σειρά προτεραιότητας.
Με το νομοσχέδιο εισάγεται και ο θεσμός των “διαμεσολαβητών Υγείας”.

Πρόκειται για εκπροσώπους της τοπικής κοινωνία ή τις ευάλωτες κοινωνικές οµάδες που θα μεσολαβούν µεταξύ των δηµόσιων φορέων παροχής υπηρεσιών Υγείας και όσων έχουν ανάγκη πρόσβασης . Σκοπός είναι να συµβάλλουν στην εξάλειψη της διακριτικής µεταχείρισης και τη µείωση των ανισοτήτων. Προβλέπεται, επίσης και ο θεσμός των «συντονιστών υπηρεσιών Υγείας» ΠΟΥ ΘΑ διασφαλίζουν την προαγωγή της ίσης και ισότιµης πρόσβασης ληπτών από τις ευάλωτες οµάδες στις υπηρεσίες Υγείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν