Με ιδιωτική ασφάλιση στο ΕΣΥ

  • Iatropedia
Περίπου 1000 κρεβάτια των δημοσίων νοσοκομείων θα παραχωρηθούν το επόμενο διάστημα σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες προς αξιοποίηση.

Σε συμφωνία με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες για να αναλάβουν κάποια κρεβάτια του ΕΣΥ αναμένεται να έρθει τις επόμενες ημέρες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος. Οι σχετικοί σχεδιασμοί είχαν ξεκινήσει από τις αρχές καλοκαιριού, αλλά πλέον εξαιτίας των πιέσεων από την Τρόικα για εξασφάλιση πόρων στο δημόσιο σύστημα, οι διαδικασίες επιταχύνονται.

Πολλές ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες έχουν κάνει ήδη τους υπολογισμούς τους ώστε να αξιοποιήσουν τις κλίνες που θα τους παραχωρηθούν από τα δημόσια νοσοκομεία για τους πελάτες τους. Η συνεργασία θα αφορά τα καλύτερα δωμάτια όπως σουίτες και μονόκλινα όπου και θα νοσηλεύονται όσοι θα έχουν ιδιωτική ασφάλιση υγείας.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να υπογραφούν οι συμβάσεις για την εκμετάλλευση -σε πρώτη φάση- 1000 κλινών του ΕΣΥ. Οι εταιρείες θα καταβάλουν στα νοσοκομεία νοσήλιο που θα είναι χαμηλότερο από αυτό που σήμερα δίνουν στα ιδιωτικά νοσοκομεία αλλά θα είναι πολύ υψηλότερο από αυτό που ισχύει στο δημόσιο τομέα.

Οι πρώτοι σχεδιασμοί της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας μιλούν για την παραχώρηση του 2,8% των κρεβατιών του ΕΣΥ, αλλά δεν αποκλείεται το ποσοστό αυτό να φθάσει ακόμη και το 20% δηλαδή 7000 κρεβάτια από το σύνολο των 35.000 που υπάρχουν στο δημόσιο σύστημα. Σχετική παραχώρηση του 20% των κλινών προέβλεπε και νόμος του Αλέκου Παπαδόπουλου εδώ και δέκα χρόνια.