Με δικαστικό κλητήρα επιδίδονται οι αναστολές εργασίας σε όσους υγειονομικούς δεν τις παραλαμβάνουν

  • Γιάννα Σουλάκη
ανεμβολίαστοι
Δεν είναι λίγοι οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί υπάλληλοι που αρνούνται να παραλάβουν τις πράξεις αναστολής εργασίας, που τους αποδίδουν οι διοικήσεις των νοσοκομείων, επειδή δεν πειθάρχησαν στον νόμο για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών, που επιβάλλεται από σήμερα. Διαδικασίες παράδοσης με δικαστικό κλητήρα, ενεργοποιεί το Υπουργείο Υγείας, την ώρα που κλιμακώνονται οι αντιδράσεις στα νοσοκομεία.

Σε κλιμάκωση των αντιδράσεών τους προχωρούν οι υγειονομικοί, οι οποίοι βρίσκονται «κρεμασμένοι» από το πρωί «στα κάγκελα» στις πύλες των νοσοκομείων διαμαρτυρόμενοι για την αποχώρηση από το ΕΣΥ χιλιάδων συναδέλφων τους.

Στα νοσοκομεία όλης της χώρας, οι υγειονομικοί προχωρούν σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, ενώ πραγματοποιούν και συμβολικές καταλήψεις στα γραφεία των διοικήσεων των νοσοκομείων.

Δείτε επίσης: Υποχρεωτικός εμβολιασμός Υγειονομικών: Ξεκίνησαν οι αναστολές εργασίας στα δημόσια νοσοκομεία

Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, μάλιστα, ;όπως μετάδωσε ο ΣΚΑΪ, οι εργαζόμενοι -κατά παράβαση των μέτρων προστασίας και των πρωτοκόλλων για τον κορονοϊό- πραγματοποίησαν πορεία… εντός των διαδρόμων του νοσοκομείου, με τη συμμετοχή δεκάδων ατόμων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΠΟΕΔΗΝ, πάντως, οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί οι οποίοι βλέπουν πλέον την πύλη της εξόδου τους από το ΕΣΥ, με την εφαρμογή του μέτρου της αναστολής εργασίας άνευ αποδοχών και ασφαλιστικών εισφορών, είναι περίπου 10.000.

Την ίδια στιγμή, δεν έχει ενεργοποιηθεί ακόμη η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για την πρόσληψη επικουρικού προσωπικού, που θα καλύψει προσωρινά τα κενά των ανεμβολίαστων που αποχωρούν. Έτσι, το σύστημα Υγείας βρίσκεται προς το παρόν σε προσωρινό κίνδυνο, καθώς οι εσωτερικές μετακινήσεις προσωπικού δεν θα καταφέρουν να καλύψουν με επάρκεια τα κενά.

Σε έκκρυθμη κατάσταση τα νοσοκομεία

Από νωρίς το πρωί, οι διοικήσεις των δημόσιων νοσοκομείων επιδίδουν στους ανεμβολίαστους για τον κορονοϊό εργαζόμενους, τις αποφάσεις αναστολής εργασίας, προχωρώντας στην εφαρμογή του νόμου.

Την ίδια στιγμή, από τον Ευαγγελισμό και το Λαϊκό έως το Αττικόν, από το ΑΧΕΠΑ και το Ιπποκράτειο στην Θεσσαλονίκη έως την Κρήτη και τη Λάρισα, οι υγειονομικοί προχωρούν σε  κινητοποιήσεις.

Δείτε επίσης – Κορονοϊός: Πρεμιέρα της νέας ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, με αναστολές εργασίας και διαμαρτυρίες ανεμβολίαστων υγειονομικών

Το μέτρο της αναστολής εργασίας για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς στα νοσοκομεία της χώρας προκαλεί θύελλα αντιδράσεων και κινητοποιήσεις, ενώ η ΠΟΕΔΗΝ απειλεί και με απεργία. Οι εργαζόμενοι δηλώνουν ενωμένοι και αποφασισμένοι να μην κάνουν πίσω. Το ίδιο αποφασισμένη να προχωρήσει με τις αναστολές δηλώνει και η κυβέρνηση.

Από πολύ νωρίς το πρωί της Τετάρτης, εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν έξω από τις πύλες των νοσοκομείων για να διαμαρτυρηθούν και να ζητήσουν από την κυβέρνηση να πάρει πίσω την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού. Υπενθυμίζεται ότι το μέτρο αφορά στους υγειονομικούς σε δημόσιες, ιδιωτικές και δημοτικές μονάδες.

Συγκέντρωση έγινε στον Ευαγγελισμό, στο Λαϊκό αλλά και στο Αττικόν, όπου σύμφωνα με τους εργαζόμενους οι υγειονομικοί που δεν έχουν εμβολιαστεί είναι 140!

Θάνος Πλεύρης: «Ο νόμος εφαρμόζεται και θα εφαρμοστεί»

«Προφανώς και περιμένουμε αρρυθμίες» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας στο OPEN. Σημείωσε ότι υπάρχει σχέδιο για να μην καταρρεύσει το ΕΣΥ, αφού οι υγειονομικοί που δεν θα εμβολιαστούν, θα βγουν σε αναστολή και θα προκύψουν κενά στα νοσοκομεία.

«Παρακολουθούμε όλη την κατάσταση και τη διαχειριζόμαστε. Καταλαβαίνετε ότι κατά βάση και εμείς αυτή τη στιγμή ενημερωνόμαστε» είπε ο νέος υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης φτάνοντας… το πρωί στο υπουργείο Υγείας.

Απαντώντας σε ρωτήσεις που αφορούσαν στην εφαρμογή του νόμου για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, πρόσθεσε: «Θα διαχειριστούμε όλα τα θέματα και δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα λειτουργίας. Ο νόμος εφαρμόζεται και θα εφαρμοστεί. Όταν ενημερωθούμε θα είμαστε έτοιμοι να πούμε παραπάνω πράγματα».

ΠΟΕΔΗΝ: «10.000 οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί»

«Δεν μπορεί κανένας συνάδελφος να βγει σε αναστολή αλλά το ΕΣΥ να ενισχυθεί» δήλωσε ο Γιώργος Σιδέρης, γραμματέας του σωματείου εργαζομένων του Αττικόν. Όπως είπε, 140 εργαζόμενοι στο Αττικόν θα βγουν σε αναστολή.

Από την πλευρά του, ο Μιχάλης Ρίζος, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο Αττικόν έκανε λόγο για «τρομοκρατική και υποκριτική» απόφαση (σ.σ. τις αναστολές) και κατηγόρησε την κυβέρνηση για σκοπιμότητα και πως δεν έχει κάνει τίποτα για να ενισχύσει τα νοσοκομεία.

Αυξάνονται τα ποσοστά των υγειονομικών που εμβολιάζονται ακόμη και την ύστατη στιγμή

Την ίδια στιγμή, αξιωματούχοι της Υγείας που μίλησαν στο iatropedia.gr, παραδέχονται ότι πράγματι οι υγειονομικοί σπεύδουν να εμβολιαστούν κατά εκατοντάδες τις τελευταίες μέρες, όμως, υπήρχε -όπως υποστηρίζουν- μέχρι σήμερα αρκετός χρόνος για τον εμβολιασμό τους, ώστε να μην δικαιολογείται σήμερα να δοθεί παράταση.

Ωστόσο, οι διοικήσεις των νοσοκομείων αναμένεται να συναινέσουν σιωπηρά για μία και μόνο ημέρα και να μην εκδώσουν πράξεις αναστολής για όσους εργαζόμενους προσκομίσουν επίσημη βεβαίωση ότι έχουν προχωρήσει έστω και σήμερα, στην πρώτη δόση εμβολίου.

Εάν ωστόσο, οι εργαζόμενοι προσκομίσουν παρόμοιες βεβαιώσεις την Πέμπτη, ή δεν ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους -όσοι από αυτούς έχουν επιλέξει εμβόλιο με δύο δόσεις- τότε θα τεθούν στη συνέχεια σε αναστολή εργασίας, άνευ αποδοχών.

Ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ: 3.800 μόνο στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής

Επίσημους αριθμούς για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους στα νοσοκομεία όλης της χώρας η κυβέρνηση δεν έχει ανακοινώσει, καθώς ο αριθμός αυτός μεταβάλλεται συνεχώς με τους νέους εμβολιασμούς που προστίθενται καθημερινά. Ωστόσο, μόνο μέσα στις τελευταίες 12 ημέρες περισσότεροι από 10.000 εργαζόμενοι στα νοσοκομεία έχουν ξεπεράσει τις αναστολές τους και έχουν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού.

Ωστόσο, εκτιμάται ότι οι ανεμβολίαστοι ξεπερνούν αυτή τη στιγμή, κατά πολύ τις χιλιάδες πανελλαδικά.

Μόνο στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια, η οποία συμπεριλαμβάνει όλα τα νοσοκομεία της Αττικής, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι -σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr- αγγίζουν τους 3.800, ενώ στα μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας υπολογίζονται κατά μέσο όρο περίπου 150 ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι από όλες τις ειδικότητες.

To 90% των αιτήσεων εξαίρεσης από τους εμβολιασμούς, απορρίπτονται από τις αρμόδιες επιτροπές

Για να αποφύγουν τις επιπτώσεις της αναστολής εργασίας χιλιάδες υγειονομικοί κατέφυγαν στις αρμόδιες τριμελείς επιτροπές που έχουν ορίσει οι Υγειονομικές Περιφέρειες, προκειμένου να εξαιρεθούν από την εφαρμογή του μέτρου του υποχρεωτικού εμβολιασμού.

Πολλοί από αυτούς επικαλέστηκαν λόγους υγείας (θρόμβους, αυτοάνοσα νοσήματα κ.α.), όμως, οι αιτήσεις τους απορρίφθηκαν από τις αρμόδιες επιτροπές σε ποσοστό που ξεπερνά το 85% με 90%.

Να σημειωθεί ότι βασικός λόγος εξαίρεσης από τους εμβολιασμούς -σύμφωνα με σχετική γνωμοδότηση από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών- είναι σοβαρή αλλεργική αντίδραση / αναφυλαξία και ελάχιστες άλλες περιπτώσεις ατόμων που λαμβάνουν ειδικές θεραπείες.