Με 10 ευρώ εξέταση και φάρμακα από γιατρό!

  • Iatropedia
Αμετακίνητοι είναι οι ιδιώτες γιατροί- εργαστηριακοί και κλινικοί- στην απόφασή τους να μην αναστείλουν τη διακοπή εκτέλεσης παραπεμπτικών στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, εξαιτίας των υπέρογκων οφειλών των Ταμείων που εντάχθηκαν στο νέο φορέα Υγείας.

Μετά την πολύωρη χθεσινή συνάντηση εκπροσώπων του κλάδου με τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, όπου επικράτησε ένταση και εκνευρισμός, οι γιατροί δεν πείσθηκαν ότι θα αποπληρωθούν οι οφειλές των Ταμείων γι αυτό και αποφάσισαν να σταματήσουν να εξετάζουν δωρεάν τους ασθενείς του ΕΟΠΥΥ.

Ειδικότερα οι γιατροί δηλώνουν οικονομικά εξαντλημένοι, από τις συσσωρευμένες οφειλές τριών ετών, από διάφορα ταμεία και κυρίως εκείνα που οι τομείς υγείας τους εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Γεράσιμος Βουδούρης απέφυγε να δεσμευτεί συγκεκριμένα τόσο για την αποπληρωμή των τρεχουσών οφειλών του ΕΟΠΥΥ όσο και για τις συνολικές οφειλές.

Έτσι, εργαστηριακοί και κλινικοί ιατροί θα εξυπηρετούν τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, χωρίς να δέχονται παραπεμπτικά, έναντι πλήρους αμοιβής και χορηγώντας Απόδειξη Παροχής Υπηρεσιών με τη νόμιμη αμοιβή των 10 ευρώ, αναγράφοντας στο προσωπικό τους συνταγολόγιο φαρμακευτική αγωγή και παραπεμπτικά, έως ότου ρυθμιστούν όλες οι εκκρεμότητες. Οι εργαστηριακοί ιατροί έχουν επεκτείνει την απόφαση σε περισσότερα ταμεία.

Τη Μεγάλη Τετάρτη αναμένεται να υπάρξει συνάντηση των εκπροσώπων των γιατρών με τον Υπουργό Οικονομικών, Φ. Σαχινίδη.

Από την πλευρά του ΕΟΠΥΥ πάντως ανακοινώθηκε ότι ολοκληρώθηκε η αποπληρωμή των πρώτων 2000 γιατρών ενώ μέχρι την Μ. Τετάρτη θα έχουν αποπληρωθεί όλοι οι γιατροί που έχουν ολοκληρώσει την κατάθεση των δικαιολογητικών δαπάνης για τους δύο πρώτους μήνες του έτους. Παράλληλα, συνεχίζεται η διαδικασία υποβολής των δικαιολογητικών για όσους γιατρούς δεν έχουν προλάβει να τα καταθέσουν στον ΕΟΠΥΥ.

Επιπλέον, σύμφωνα με ανακοίνωση, τα συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ εργαστήρια θα αποπληρωθούν στις 30 Απριλίου για τις δαπάνες των μηνών Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου, ενώ αύριο Μ. Τρίτη θα ανακοινωθούν σαφείς οδηγίες για τον τρόπο υποβολής των συγκεντρωτικών καταστάσεων δαπάνης, βάση των οποίων θα γίνει και η αποπληρωμή.