Ματίνα Παγώνη: Καμπανάκι για μολυσματικές ασθένειες μετά τον σεισμό σε Τουρκία, Συρία

  • Ρούλα Τσουλέα
Παγώνη
Πλησιάζουν τις 34.000 οι νεκροί, ξεπερνούν τις 80.000 οι τραυματίες, εκατοντάδες χιλιάδες έχασαν τα σπίτια τους.

Έντονο προβληματισμό για την υγειονομική κρίση που απειλεί την Τουρκία και τη Συρία μετά τους καταστροφικούς σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου 2023 εκφράζουν ολοένα επιστήμονες εντός και εκτός Ελλάδας. Σήμερα, σειρά είχε η πρόεδρος των νοσοκομειακών ιατρών Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) κυρία Ματίνα Παγώνη.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, η κυρία Παγώνη αναφέρθηκε στην έλλειψη πόσιμου νερού και τροφής. Και μίλησε για τον κίνδυνο μολυσματικών ασθενειών, όπως η χολέρα.

«Οι εικόνες που δείξατε με έχουν προβληματίσει» είπε. «Είναι τραγωδία. Δεν έχουν ούτε πόσιμο νερό, ούτε τρόφιμα».

«Σε αυτές τις ιστορίες το επόμενο βήμα είναι τι θα γίνει με τις μολυσματικές ασθένειες, όπως η χολέρα», συνέχισε. «Είναι τραγωδία. Έχασαν τις οικογένειές τους. Επέζησαν όσοι επέζησαν. Διαλύθηκαν οικογένειες. Χάθηκαν παιδιά. Και τώρα αρχίζεις και λες “αυτοί οι άνθρωποι πώς θα επιβιώσουν, τι θα γίνει;”» επεσήμανε η κυρία Παγώνη.

Τέλος υπογράμμισε ότι «οι Γιατροί του Κόσμου, σε πολλά μέρη από αυτά μετά από αυτές τις ιστορίες, έχουν κάνει καλό έργο».

Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό, ο αριθμός των νεκρών από τον σεισμό στην Τουρκία και τη Συρία ανήλθε σήμερα σε 33.186 άτομα. Ωστόσο ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) αναμένει πως ο αριθμός αυτός μπορεί ακόμα και να διπλασιαστεί.

Περισσότεροι από 80.000 άνθρωποι, εξ άλλου, έχουν τραυματιστεί. Σε περισσότερο από 1 εκατομμύριο, τέλος, υπολογίζονται οι άνθρωποι που έχουν μείνει άστεγοι.

Με πληροφορίες από newsit.gr