Μάθετε πως να αντιμετωπίσετε τη διάρροια από αντιβίωση!

  • Iatropedia
Αν και η λήψη αντιβίωσης είναι επιβεβλημένη σε ορισμένα ιατρικά νοσήματα δεν είναι άμοιρη παρενεργειών. Πολλές φορές συγκεκριμένες κατηγορίες αντιβιοτικών προκαλούν πολλές διαταραχές του εντέρου με κοιλιακό πόνο, κράμπες και διαρροικές κενώσεις. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι ιδιαίτερα βασανιστικά και ενοχλητικά και οι επισκέψεις στην τουαλέτα συχνές. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί τι πρέπει να κάνετε εάν εμφανίσετε διάρροια από τη λήψη αντιβίωσης

Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη

Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού

Πίνετε άφθονα υγρά.

Το νερό είναι το καλύτερο, αλλά και υγρά με πολλούς ηλεκτρολύτες είναι πολύ ευεργετικά. Αποφύγετε τα ποτά που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη ή περιέχουν αλκοόλ και καφεΐνη, όπως καφές, τσάι και αναψυκτικά, τα οποία μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματά σας.

Επιλέξτε μαλακές, εύπεπτες τροφές.

Αυτές περιλαμβάνουν μήλα, μπανάνες και ρύζι. Αποφύγετε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως φασόλια και λαχανικά. Εάν αισθάνεστε οτι τα συμπτώματά σας βελτιώνονται, προσθέστε σιγά-σιγά στη διατροφή σας τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.

Προσπαθήστε να τρώτε πολλά μικρά γεύματα, αντί για λίγα και μεγάλα γεύματα. Αποφύγετε τις ερεθιστικές τροφές και μείνετε μακριά από τα πικάντικα, λιπαρά και τηγανητά.

Πάρτε προβιοτικά.

Τα προβιοτικά είναι οργανισμοί, όπως τα βακτήρια και οι μύκητες, που μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση μιας υγιούς ισορροπίας της εντερικής οδού με την ενίσχυση των «καλών» βακτηρίων. Τα προβιοτικά είναι διαθέσιμα σε κάψουλες και προστίθενται επίσης σε μερικά τρόφιμα, όπως ορισμένες μάρκες γιαούρτι.

Ρωτήστε το γιατρό σας για τα αντιδιαρροϊκά φάρμακα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις ήπιας διάρροιας ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει φάρμακα κατά της διάρροιας. Αλλά μην τα λάβετε μόνοι σας χωρίς να ρωτήστε τον γιατρό σας, επειδή τα φάρμακα αυτά μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα του σώματος να αποβάλει τις τοξίνες και να δημιουργηθούν έτσι σοβαρές επιπλοκές.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

www.bountouri.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γιατί τα αντιβιοτικά προκαλούν διάρροια;

Αντιβίωση και αλκοόλ δεν πάνε μαζί! Μύθος ή αλήθεια;