Μάσκες σε κλειστούς χώρους πλοίων, σε ταξί και φαρμακεία: Η εισήγηση των ειδικών

  • Γιάννα Σουλάκη
μάσκες
Εισηγήσεις και για τους τελευταίους δημόσιους χώρους που θα παραμείνουν ή θα καταργηθούν οι μάσκες έκανε σήμερα μετά από συνεδρίαση, η Επιτροπή των ειδικών. Παραμένουν σε ταξί, φαρμακεία και εσωτερικούς χώρους επιβατηγών πλοίων, ενώ ισχύει ειδικό πρωτόκολλο για τα κρουαζιερόπλοια.

Υποχρεωτική θα είναι η χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους των επιβατηγών πλοίων σύμφωνα με την εισήγηση της επιτροπής των εμπειρογνωμώνων. Στην σημερινή τους συνεδρίαση οι ειδικοί αποφάσισαν η μάσκα στους εξωτερικούς χώρους των πλοίων, αλλά και στα ημερόπλοια των μικρών διαδρομών να μην είναι υποχρεωτική.

Υποχρεωτική θα είναι η μάσκα στα ταξί και για οδηγούς και επιβάτες.

Ειδικό πρωτόκολλο ισχύει για τα κρουαζιερόπλοια:

  • αναστέλλεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας και επανέρχεται μόνο: όταν νοσήσει ποσοστό άνω του 2% των φιλοξενούμενων ή ποσοστό άνω του 4% του πληρώματος εντός μιας εβδομάδας,
  •  ή αν νοσήσει εντός 48 ωρών ποσοστό άνω του 1%του συνολικού πληθυσμού που βρίσκεται στο πλοίο.

Στα επιβατηγά πλοία: Αναστέλλεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους του πλοίου, παραμένει η υποχρεωτική χρήση στους εσωτερικούς χώρους για όλους, πλήρωμα και επιβάτες. Το μέτρο θα επεναξεταστεί στο  τέλος Ιουνίου.

Στα ημερόπλοια: Αναστέλλεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Στα φαρμακεία: Παραμένει η υποχρεωτική χρήση μάσκας για προσωπικό και πελάτες.

Τι ισχύει από σήμερα για τις μάσκες

Από σήμερα 01.06.2022 έως και 15.09.2022 αναστέλλεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους, εσωτερικούς και εξωτερικούς. Συμπεριλαμβάνονται σε αυτούς τα αεροπλάνα και οι υπεραστικές συγκοινωνίες που υπάρχει αριθμημένη θέση, όπως είναι τα τρένα και τα ΚΤΕΛ.

Η άρση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας αφορά και στους εργαζομένους σε όλους αυτούς τους χώρους.

Η υποχρεωτικότητα παραμένει στα νοσοκομεία, στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και σε συναφείς δομές, καθώς επίσης και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αστικού τύπου, όπως τα λεωφορεία, ο ηλεκτρικός, το μετρό, το τρόλεϊ και το τραμ.

Με μάσκα θα συμμετέχουν μαθητές και φοιτητές στις εξετάσεις.