Μάριος Θεμιστοκλέους για απογευματινά χειρουργεία: «Μέχρι αύριο θα υπογραφούν περίπου 700 προσλήψεις»

  • Ελισάβετ Σταύρου
Θεμιστοκλέους
Ο Υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους έδωσε περαιτέρω εξηγήσεις για τον τρόπο λειτουργείας των απογευματινών χειρουργείων στο ΕΣΥ.

«Γνωίζουμε ήδη ότι κάποια νοσοκομεία θα δυσκολευτούν να εφαρμόσουν τα απογευματινά χειρουργεία», είπε ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, μιλώντας σήμερα το πρωί στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ.

Αναφερόμενος στην έλλειψη προσωπικού, και ειδικότερα των αναισθησιολόγων, ανέφερε ότι δίνεται η επιλογή στα νοσοκομεία αν θα αναπτύξουν τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή. Επανέλαβε επίσης, τη δήλωση του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, ότι η υπουργική απόφαση για τα απογευματινά χειρουργεία αναμένεται εντός της εβδομάδας.

«Η υγεία είναι δημόσια και δωρεάν», τόνισε και διευκρίνισε ότι θα παρέλθει «διάστημα 6- 8 μηνών για να στρώσει, το σύστημα των απογευματινών χειρουργείων, αφού πρέπει να δοθεί χρόνος στους γιατρούς να αποφασίσουν». Σε ερώτηση τηλεθεατή για το αν η ιδιωτική του ασφάλεια καλύπτει το απογευματινό χειρουργείο, ο κ. Θεμιστοκλέους απάντησε ότι μετά από την 3η του φάση, αναμένεται να εξεταστεί συνεργασία με τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Διαβάστε επίσης: Α. Γεωργιάδης: Εντός της εβδομάδας η υπουργική απόφαση για τα απογευματινά χειρουργεία

Ο Μ.Θεμιστοκλέους για τις ελλείψεις προσωπικού

Όσον αφορά τις ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ο Υφυπουργός υπενθύμισε ότι ήδη έχουν δρομολογηθεί 6.500 προσλήψεις εντός του 2024 και μεγάλος αριθμός γιατρών θα ανακοινωθεί εντός της εβδομάδας. «Μέχρι και αύριο θα έχει υπογραφεί περίπου 700 προσλήψεις και περισσότερες από 600 προκηρύξεις για γιατρούς και αντίστοιχα 1.500- 2000 για νοσηλευτές ως η πρώτη παρτίδα», όπως είπε.

Στη συνέχεια ανέφερε ότι υπάρχουν ελλείψεις προσωπικού συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, τονίζοντας ότι το προσωπικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας έχει αυξηθεί περίπου 10 με 15% τα τελευταία τέσσερα χρόνια με έναν από τους υψηλότερους αριθμούς σε προσωπικό. «Οι αναισθησιολόγοι στη Θεσσαλονίκη είναι λιγότεροι σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ενώ στην Αττική τα περισσότερα νοσοκομεία είτε έχουν τον ίδιο αριθμό, είτε και περισσότερους. Άρα υπάρχουν νοσοκομεία που από θέμα προσωπικού θα μπορέσουν να αναπτύξουν απογευματινά χειρουργεία», είπε ο υφυπουργός Υγείας.

Το κόστος των απογευματινών χειρουργείων

«Η μεγάλη αν θέλετε ανακοίνωση, είναι τα 60 εκατομμύρια τα οποία θα δοθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, έτσι ώστε οι ασθενείς οι οποίοι για να χειρουργηθούν βρίσκονται σε μία μη αποδεκτή αναμονή, θα μπορούν να χειρουργηθούν δωρεάν στα απογευματινά χειρουργεία», τόνισε ο υφυπουργός Υγείας,.

Παράλληλα, συμπλήρωσε ότι αυτά είναι χρήματα τα οποία δίνονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς τις χώρες για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του κορονοϊού ως προς τη λίστα αναμονής στα χειρουργεία. «Σταμάτησαν τα χειρουργεία να δουλεύουν στο διάστημα της πανδημίας και αυτό είναι πολύ εμφανές στη Βόρειο Ελλάδα , όπου βλέπουμε ότι έχουμε μεγαλύτερες αναμονές σε σχέση με την Αττική, γιατί εκεί πιέστηκε περισσότερο το σύστημα», είπε ο υφυπουργός, παραπέμποντας και στο Ηνωμένο Βασίλειο «όπου από 5,8 εκατομμύρια η λίστα ανέβηκε στα 7,6 εκατομμύρια πολίτες».

Στην ερώτηση γιατί ένας χειρουργείται το πρωί δωρεάν και το απόγευμα δίνει 2.000 ευρώ, ο Μάριος Θεμιστοκλέους απάντησε ότι είναι ανάλογα με το είδος της επέμβασης, αλλά το βράδυ και ο ασθενής των απογευματινών ιατρείων θα έχει κάποιο θάλαμο και την ίδια μεταχείριση που έχουν οι υπόλοιποι ασθενείς εντός νοσοκομείου.

Δείτε όσα είπε ο υφυπουργός Υγείας:


Φωτογραφία iStock

Δείτε επίσης: 16 ερωτήσεις και απαντήσεις για τα απογευματινά χειρουργεία στο ΕΣΥ