«Μαλλιά- κουβάρια» γιατροί και νοσηλευτές για την Υ.Α. Βορίδη- την απέσυρε ο υπουργός υγείας

  • Iatropedia
Αναστάτωση και αντεγκλήσεις έχει προκαλέσει στο χώρο της Υγείας η Υπουργική Απόφαση Βορίδη που δίνει και επίσημα δικαίωμα στους νοσηλευτές πανεπιστημιακής εκπαίδευσης μεταξύ άλλων να δίνουν φάρμακα άλλοτε με προηγηθείσα ιατρική γνωμάτευση κι άλλοτε χωρίς αυτήν, εφόσον πρόκειται για απλά αντιπυρετικά, αναλγητικά και άλλα Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενα Φάρμακα. Τελικά μετα από τις αντιδράσεις που προκάλεσε αυτή η απόφαση το υπ. υγείας απέσυρε τηνυπ’ αριθμ. πρωτοκόλλου 3567/19-1-2015 (ΦΕΚ: Β 79) απόφαση του Υπουργού Υγείας, Μάκη Βορίδη, με τίτλο «Καθήκοντα και αρμοδιότητες νοσηλευτών-τριών», προκειμένου να υπάρξει χρόνος για ευρύτερη διαβούλευση σχετικά με το θέμα με όλους τους υγειονομικούς φορείς.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Όχι μόνο οι γιατροί εμφανίζονται ενοχλημένοι με την Υπουργική αυτή Απόφαση αλλά και οι νοσηλευτές μεταξύ τους διαφωνούν. Αιτία η πάγια «διαφορά» μεταξύ αυτών που έχουν κάνει δευτεροβάθμιες σπουδές σε σχέση με αυτούς που έχουν τελειώσει το πανεπιστήμιο.

Από την πλευρά των γιατρών, χαρακτηριστική είναι η αντίδραση του ΔΣ του ιατρικού Συλλόγου Αθηνών που στην ανακοίνωσή του αναφέρεται ακόμα και σε περ'ίπτωση να θρηνήσουμε θύματα. Ένα μέρος της ανακοίνωσης αυτής αναφέρει:

«Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών θεωρεί απαράδεκτη την Απόφαση του Υπουργού Υγείας κ. Μ. Βορίδη, με την οποία δίνεται η δυνατότητα στο προσωπικό του νοσηλευτικού κλάδου να ασκεί μια σειρά από αρμοδιότητες που αποτελούν ιατρικές και όχι νοσηλευτικές πράξεις. Θεωρούμε επικίνδυνο για τη Δημόσια Υγεία ιατρικές πράξεις όπως η συνταγογράφηση φαρμάκων, η μέτρηση κεντρικής φλεβικής πίεσης ή η αξιολόγηση των ασθενών, να γίνονται από προσωπικό που δεν έχει την κατάλληλη επιστημονική επάρκεια. Δεν έχει κανένας Υπουργός το δικαίωμα να ικανοποιεί αιτήματα επαγγελματικών κλάδων του χώρου της Υγείας με μικροπολιτικά και όχι επιστημονικά κριτήρια, λίγες μέρες πριν τις εκλογές. Αναρωτιόμαστε, αν η προεκλογική περίοδος είχε μεγαλύτερη διάρκεια, θα επέτρεπε στους νοσηλευτές ακόμη και να χειρουργούν, με αντάλλαγμα μερικές εκατοντάδες ακόμη ψήφους; Ας αντιληφθούν όλοι ότι η υγεία των πολιτών είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να γίνεται αντικείμενο μικροπολιτικής εκμετάλλευσης. Γι αυτό ζητούμε να ανακληθεί άμεσα αυτή η αλόγιστη και χωρίς καμία επιστημονική τεκμηρίωση Υπουργική Απόφαση του κ. Βορίδη, πριν θρηνήσουμε θύματα».

Από την ¨Ενωση Νοσηλευτών Ελλάδας που «συνδέεται» με την ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ (δηλαδή τους νοσηλευτές με τριτοβάθμια εκπαίδευση) αναφέρουν:

«Η εν λόγω ΥΑ δεν κάνει τίποτε άλλο από το να επισημοποιεί και να νομιμοποποιεί τις κλινικές αρμοδιότητες των νοσηλευτών, που ούτως ή άλλως εκτελούνταν μέχρι σήμερα στα νοσηλευτικά ιδρύματα, μετά από την εκμάθησή τους στις νοσηλευτικές σχολές της τριτοβάθμιας νοσηλευτικής εκπαίδευσης. Οι περιγραφείσες νοσηλευτικές πράξεις, ουδόλως προσκρούουν σε αρμοδιότητες άλλου επαγγελματικού κλάδου, ούτε θίγουν το κύρος και το καθηκοντολόγιο άλλων ομάδων του χώρου της υγείας. Ειδικώς δε για το περιεχόμενο της περίπτωσης υπαριθμ. 32 του χωρίου Α1 που αναφέρεται η δυνατότητα συνταγογράφησης ήπιων σκευασμάτων που κυκλοφορούν -ούτως ή άλλως- ευρέως στο εμπόριο, όπως ήπια αναλγητικά, αντιπυρετικά,αντισηπτικά διαλύματα, ιχνοστοιχεία, επιδεσμικό υλικό κ.τ.λ.,αφορούν την άσκηση της νοσηλευτικής στην κοινότητα και ως εκ τούτου στη δυνατότητα του νοσηλευτή να συνιστά στον ασθενή την προμήθειά τους. Περαιτέρω, η αναφορά των διαμαρτυριών των εκπροσώπων των προαναφερθεισών ενώσεων σε θρομβολυτικά ή άλλα νοσοκομειακά σκευάσματα (χωρίο 3, περίπτωση 2), είναι παντελώς αδικαιολόγητη, μιας και γι’αυτά γίνεται σαφής αναφορά ότι χρειάζεται πρωτίστως ιατρική γνωμάτευση. Η ΕΝΕ θεωρεί ότι η εν λόγω ΥΑ, αποκαθιστά πλήρως τη νομιμότητα στο χώρο της υγείας, δίνοντας στους νοσηλευτές το αυτονόητο δικαίωμα (όπως εξάλλου ισχύει σε ολόκληρο τον πολιτισμένο κόσμο) της άσκησης των όσων διδάσκονται, μέσα στο πλαίσιο της νομιμότητας και της λογικής, αναλαμβάνοντας το μερίδιο των ευθυνών που τους αναλογούν».

Από την Πανελλήνια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία Νοσηλευτικού προσωπικού (ΠΑΣΟΝΟΠ) έχουν πάλι άλλη… γνώμη αφού οι περισσσότεροι της Ένωσης δεν είναι απόφοιτοι τριτοβάθμιου εκπαιδευτικού ιδρύματος…. Αναφέρουν χαρακτηριστικά:

«Με την επίμαχη Υπουργική Απόφαση, αφού γίνεται μνεία στα Επαγγελματικά Δικαιώματα των Νοσηλευτών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης όπως αυτά έχουν ήδη κατοχυρωθεί με το ΠΔ 351/8-6-1989, προστίθενται μια σειρά απλών πράξεων που έως σήμερα χαρακτηρίζονταν ως ιατρικές, με την επισήμανση ότι θα εκτελούνται σύμφωνα με τα … Νοσηλευτικά Πρωτόκολλα! Η πρωτοτυπία έγκειται στο γεγονός ότι η χώρα μας δεν έχει θεσμοθετήσει επίσημα κανένα απολύτως Νοσηλευτικό Πρωτόκολλο ως προτυποποιημένη διαδικασία έως σήμερα, με αποτέλεσμα η εν λόγω πρόβλεψη να καθίσταται εκ των πραγμάτων ανεφάρμοστη! Σε άλλο σημείο της Απόφασης ο Υπουργός αναφέρει ότι δίδεται στους Νοσηλευτές η δυνατότητα συνταγογράφησης φαρμάκων και αναλώσιμου υγειονομικού υλικού, τα οποία όμως μέχρι σήμερα ανήκουν ήδη στη λίστα των μη συνταγογραφούμενων, και ως εκ τούτου δε χρίζουν συνταγής!!!».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Στα κάγκελα οι νοσηλευτές για τη νομιμοποίηση της σχολής του Ερ.Σταυρού! Τι ετοιμάζουν

Αυξημένες οι αρμοδιότητες των νοσηλευτών- Δείτε το ΦΕΚ