Μαγιορκίνης: Στο τέλος της επόμενης εβδομάδας θα κριθεί η αποτελεσματικότητα των μέτρων

  • Γιάννα Σουλάκη
Μαγιορκίνης
Επιμένουν τα ημερήσια κρούσματα σε άνω των 300 για 2η εβδομάδα, σύμφωνα με τον καθηγητή Επιδημιολογίας, Γκίκα Μαγιορκίνη. Όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης για τον κορονοϊό από το Υπουργείο Υγείας, στο τέλος της εβδομάδας θα φανεί η αποδοτικότητα ή μη των νέων μέτρων που άρχισαν να ισχύουν από χθες.

Ο καθηγητής κ. Μαγιορκίνης ζήτησε από τους πολίτες να θεωρούν τους εαυτούς τους, ως ασυμπτωματικούς φορείς, όταν έρχονται σε επαφή με ηλικιωμένα πρόσωπα της οικογένειάς τους και να τηρούν τα μέτρα και τις αποστάσεις.

Το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό και εμείς βρισκόμαστε σε καλύτερη μοίρα από άλλες χώρες. Ωστόσο η κατάσταση είναι κρίσιμη, σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, και κυρίως στην Αττική, όπου σημειώνονται περισσότερες από τις μισές μολύνσεις όλης της χώρας.

Μαγιορκίνης: «Στο μέσο όρο του πρώτου κύματος και πάλι οι θάνατοι στη χώρα»

Ο εφταήμερος κυλιόμενος μέσος όρος θανάτων έχει φτάσει τους πέντε και έτσι έχει προσεγγίσει τον αντίστοιχο του πρώτου κύματος, ανέφερε ο αναπληρωτής καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ο χρόνος διπλασιασμού του κυλιόμενου μέσου όρου θανάτων ανά ημέρα στην παρούσα φάση είναι περίπου τέσσερις εβδομάδες μέχρι τώρα, ενώ αντίστοιχα κατά το πρώτο κύμα ο αντίστοιχος μέσος διπλασιαζόταν ραγδαία σε χρονικό διάστημα περίπου επτά με δέκα ημερών, ανέφερε ο καθηγητής. «Αυτή η σαφώς πιο αργή εξάπλωση της επιδημίας είναι ενδεικτική της μείωσης της μεταδοτικότητας, σε σχέση με το πρώτο κύμα, ως αποτέλεσμα των ήδη ληφθέντων μέτρων, ωστόσο δείχνει ότι απαιτείται περισσότερη προσπάθεια ώστε να αναστραφεί η επιδημική εξάπλωση», τόνισε.