Μαγιορκίνης: Σημαντική μείωση του επιδημιολογικού φορτίου – Να γιορτάσουμε χωρίς ευπαθείς ομάδες και ηλικιωμένους

  • Γιάννα Σουλάκη
Μαγιορκίνης
Σημαντική μείωση του επιδημιολογικού φορτίου παρατηρείται στη χώρα, σύμφωνα με την σημερινή ενημέρωση για τον νέο κορονοϊό από το Υπουργείο Υγείας. Δείτε όλα τα μέτρα που θα ισχύσουν στις γιορτές.

Όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης, στην Αττική κατά την τελευταία εβδομάδα ο αριθμός των νέων λοιμώξεων μειώθηκε 15%, και στη Θεσσαλονίκη 28%. Ωστόσο, η Θεσσαλονίκη έχει τρεις φορές υψηλότερο επιδημιολογικό φορτίο από την Αθήνα.

Όπως εξήγησε ο καθηγητής, η πτωτική πορεία της νοσηρότητας έχει πολύ μικρότερο ρυθμό από ό,τι είχε η αυξητική, δηλαδή ξεκινά γρήγορα, αλλά υποχωρεί πολύ δύσκολα. Γι’ αυτό και όπως είπε: «δεν μας επιτρέπει να γιορτάσουμε φέτος όπως θα θέλαμε και πρέπει να αποφύγουμε τις γιορτές. Το ιδανικό θα είναι να κάνουμε γιορτές μόνο με την οικογένειά μας«, ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης.

Αν επιλέξουμε δεύτερη οικογένεια, καλό θα ήταν να περάσουμε με αυτήν την οικογένεια όλες τις ημέρες των γιορτών. «Επίσης, αν έχουμε συμπτώματα να μην πάμε σε καμία γιορτινή συγκέντρωση. Φοράμε μάσκα όσο και όπου μπορούμε. Δεν βρισκόμαστε με ευπαθείς ομάδες, παππούδες και γιαγιάδες και αν τους συναντήσουμε δεν τους αγκαλιάζουμε και δεν τους φιλάμε», κατέληξε ο ίδιος.

Μαγιορκίνης: Εξακολουθεί η πίεση στο ΕΣΥ – Χρειάζεται μέγιστη προσοχή!

Η κατάσταση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας παραμένει εξαιρετικά επιβαρυμένη, σημείωσε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.  «Ιδιαίτερα επιβαρυμένη παραμένει η κατάσταση στη Δυτική Αττική και στην Κοζάνη ενώ η επιδημία στην υπόλοιπη χώρα φαίνεται να είναι γενικά σε πτωτική πορεία» ανέφερε.

Ως προς την ηλικιακή κατανομή των νέων διαγνώσεων, ο καθηγητής της ιατρικής επεσήμανε ότι το βάρος παραμένει στις μεγαλύτερες ηλικίες, ωστόσο η συνολική βαρύτητα των νεοδιαγνωσθέντων έχει πτωτική πορεία.

«Η πτωτική πορεία της νοσηρότητας έχει σίγουρα πολύ μικρότερο ρυθμό από ότι ήταν η ανοδική πορεία, που ξεκίνησε στις αρχές Νοεμβρίου, δείχνοντας ότι η επιδημία μπορεί να επιδεινωθεί δραματικά σε μικρό χρονικό διάστημα αλλά στη συνέχεια αποκλιμακώνεται αργά και δύσκολα» τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης.

«Αυτό είναι ένα σκληρό δεδομένο και είναι αυτό που δε μας επιτρέπει να εορτάσουμε τα φετινά Χριστούγεννα, όπως έχουμε συνηθίσει» είπε ο καθηγητής της ιατρικής.

Χαρδαλιάς: Έτσι θα περάσουμε τις γιορτές

«Είναι απαραίτητο να συνεχίσουμε να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, ώστε να μην διακινδυνεύσουμε μετά τις γιορτές να βρεθούμε αντιμέτωποι με μία νέα έξαρση της πανδημίας. Όπως περάσαμε ένα διαφορετικό Πάσχα, έτσι και τα Χριστούγεννα φέτος θα είναι διαφορετικά», ανέφερε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Παράλληλα, επανέλαβε ότι «δεν θα πάμε σε ρεβεγιόν ούτε θα μαζευτούμε σε μεγάλες παρέες για να γιορτάσουμε, όπως τις άλλες χρονιές», ενώ προσέθεσε ότι «γύρω από το γιορτινό τραπέζι μπορούν να συγκεντρωθούν 2 οικογένειες και μέχρι 9 άτομα -οι ίδιες οικογένειες γιατί και αυτές τις μέρες πρέπει να διατηρήσουμε όσο πιο περιορισμένο γίνεται τον κύκλο μας».

Ακόμη ο κ. Χαρδαλιάς υπενθύμισε ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί θα συνεχίσει να είναι σε ισχύ καθ’ όλη τη διάρκεια των εορτών, χωρίς κάποια εξαίρεση για την παραμονή και την ημέρα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Η παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων θα είναι στο εύρος των ελέγχων που θα γίνονται σε όλη τη χώρα και ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα και τις περιοχές με μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο.

«Η Ελληνική Αστυνομία και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα είναι παντού και ιδιαίτερα κατά τις ώρες απαγόρευσης της κυκλοφορίας, δηλαδή 10 το βράδυ με 5 το πρωί», ενώ ξεκαθάρισε ότι φέτος τα παιδιά δεν θα μπορέσουν να βγουν να πουν τα κάλαντα, καθώς τα πάντα θα είναι διαφορετικά.