Μαγιορκίνης: «Ο κορονοϊός κινείται ανομοιόμορφα – Ξεσπά απότομα από τη μία μέρα στην άλλη»

  • Γιάννα Σουλάκη
Μαγιορκίνης
Την εικόνα της πανδημίας στην Ελλάδα συνόψισε ο καθηγητής Επιδημιολογίας, Μαγιορκίνης Γκίκας, κατά τη διάρκεια της τακτικής απογευματινής ενημέρωσης της Παρασκευής για τον κορονοϊό, από το Υπουργείο Υγείας.

Συγκεκριμένα ο καθηγητής κ. Μαγιορκίνης αναφέρθηκε στην πολλαπλή συρροή κρουσμάτων που εντοπίστηκαν από χθες Πέμπτη, μέχρι σήμερα 11/9, τόσο σε εργοστάσια όσο και στη Μόρια της Μυτιλήνης.

«Ο κορονοϊός κινείται ανομοιόμορφα. Είχαμε ύφεση και περιορισμό των ημερήσιων κρουσμάτων, αλλά ξαφνικά τα κρούσματα αυξήθηκαν. Ο ιός έχει την ιδιαιτερότητα που γνώριζαν οι επιστήμονες από την αρχή, ότι μεγάλο ποσοστό θετικών ατόμων δεν μεταδίδουν τον ιό, ενώ μικρό ποσοστό μπορεί να μεταδώσει δυναμικά τη νόσο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά τη διασπορά τοπικού χαρακτήρα που παρατηρήθηκε σε εργασιακούς χώρους, ο καθηγητής κ. Μαγιορκίνης τόνισε ότι είναι πιο αποτελεσματικός ο περιορισμός της επιδημίας στους χώρους αυτούς, απ’ ότι αν είχαμε «ορφανά» κρούσματα. Ωστόσο, «δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός», τόνισε χαρακτηριστικά ο ειδικός.

Εμβόλιο Οξφόρδης: Μικρή διακοπή θα υπάρξει στις δοκιμές, ανέφερε ο Γ. Μαγιορκίνης

Σε ό,τι αφορά τη διακοπή του εμβολίου της Οξφόρδης, ο ειδικός επιστήμονας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων κ. Μαγιορκίνης, αναφέρθηκε στον τρόπο διεξαγωγής αυτών των μελετών εξηγώντας ότι η μελέτη είναι «διπλά τυφλή» δηλαδή ούτε ο γιατρός, ούτε ο εθελοντής γνωρίζει εάν ο συμμετέχων λαμβάνει το κανονικό πειραματικό εμβόλιο ή το placebo, που στην περίπτωση αυτών των δοκιμών είναι ένα άλλο εμβόλιο.

Από τη στιγμή που εντοπίστηκε παρανέργεια στην βρετανή εθελόντρια, οι μελέτες δεν διακόπτονται εντελώς, εξήγησε ο καθηγητής, απλώς σταματά να χορηγείται το εμβόλιο σε άλλους εθελοντές, αλλά η μελέτη συνεχίζεται με την αξιολόγηση των στοιχείων και την παρακολούθηση όσων έχουν λάβει μέχρι εκείνη τη στιγμή το εμβόλιο.

«Θα υπάρξει μικρή καθυστέρηση στις μελέτες», ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης, και πρόσθεσε ότι «όταν η ανεξάρτητη επιτροπή που έχει οριστεί, αποφανθεί εάν το πειραματικό εμβόλιο του κορονοϊού ευθύνεται για τη συγκεκριμένη ανεπιθύμητη ενέργεια, ή όχι οι μελέτες θα συνεχιστούν».

Συμπλήρωσε, επίσης, ότι είναι η 2η φορά που διακόπτονται οι δοκιμές του συγκεκριμένου εμβολίου.