Μαγιορκίνης για απόσυρση εμβολίου AstraZeneca: «Η παρενέργεια των θρομβώσεων ήταν εξαιρετικά σπάνια»

  • Iatropedia newsroom
Μαγιορκίνης
Ο καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης σχολιάζει την απόφαση της AstraZeneca να αποσύρει το εμβόλιο κατά της Covid-19.

«Σχετικά με τις εξαιρετικά σπάνιες παρενέργειες των εμβολίων της COVID-19, με λύπη παρατηρώ ότι η αντιεμβολιαστική προπαγάνδα εξακολουθεί και επιβιώνει αρκετό χρόνο μετά από την λήξη της πανδημίας ως επείγουσα κατάσταση Δημόσιας Υγείας», επισημαίνει σε ανάρτησή του ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης.

«Η παρενέργεια των θρομβώσεων ήταν εξαιρετικά σπάνια και είχε σχολιασθεί εκτεταμένα την εποχή των εμβολιασμών από όλους τους επιστήμονες και την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών»,προσθέτει ο ίδιος.

«Το όφελος από τον εμβολιασμό ήταν χιλιάδες φορές υψηλότερο από τον εξαιρετικά χαμηλό κίνδυνο (λιγότερο από 1 ανά 100.000). Σταδιακά ο εμβολιασμός του AZ περιορίστηκε στις μεγάλες ηλικίες γιατί τα υπόλοιπα εμβόλια είχαν πιο ασφαλές προφίλ για τους νέους, ενώ το όφελος του AZ στις μεγάλες ηλικίες παρέμενε χιλιάδες φορές καλύτερο από τον όποιο κίνδυνο» τονίζει ο καθηγητής.

Δείτε επίσης: AstraZeneca: Χορηγήθηκαν περισσότερες από τρία δισεκατομμύρια δόσεις Vaxzevria παγκοσμίως

«Κάποιοι αρέσκονται στο να ανακαλύπτουν το κάρβουνο για να επανέρχονται στην επιφάνεια, ότι και καλά πρώτη φορά ακούγεται και δεν είχε συζητηθεί και άλλα αποκυήματα φαντασίας», καταλήγει στην ανάρτησή του ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Διαβάστε επίσης: Νίκος Τζανάκης για απόσυρση εμβολίου AstraZeneca: “Οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι καταγεγραμμένες”

Το εμβόλιο Vaxzevria της εταιρείας AstraZeneca κατά της SARS-CoV-2 δεν ακολούθησε την επιστημονική εξέλιξη των άλλων εμβολίων, οδηγώντας στον εμπορικό «θάνατο» του.

Φωτογραφία iStock