Μαγιορκίνης: Δραματική έκκληση σε νέους και καπνιστές να αλλάξουν συνήθειες για την αναχαίτιση της πανδημίας

  • Γιάννα Σουλάκη
Μαγιορκίνης
Ιδιαίτερα ανήσυχοι για την δυναμική ανοδική πορεία της πανδημίας Covid-19 στην Ελλάδα εμφανίστηκαν σήμερα στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου στο Υπουργείο Υγείας, τόσο ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, όσο και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, δήλωσε σχετικά με τα 667 νέα κρούσματα που διαγνώστηκαν σήμερα στην Ελλάδα, ότι υπάρχει σταθερή αύξηση της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα. Οι περιοχές που εμφανίζουν, ωστόσο, το μεγαλύτερο επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα είναι η Θεσσαλονίκη, η Κοζάνη, οι Σέρρες και η Καστοριά.

Να σημειωθεί ότι σήμερα στην Ελλάδα εντοπίστηκαν 667 νέα κρούσματα και 8 θάνατοι.

Δείτε επίσης: Κορονοϊός: ΣΟΚ! 667 νέα κρούσματα και 8 θάνατοι στη χώρα – 250 κρούσματα στην Αττική

Αναφερόμενος στις ομάδες του πληθυσμού που θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή για να μειωθεί η διασπορά, ο κ.Μαγιορκίνης δήλωσε ότι θα πρέπει οι καπνιστές να προσπαθήσουν να διακόψουν το κάπνισμα, καθώς διατρέχουν έως και δύο φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν από Covid-19.

Όπως τόνισε, η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου στη χώρα μας ήρθε στην καλύτερη χρονική στιγμή ακριβώς πριν την πανδημία, γεγονός που θα πρέπει να αποτρέψει από το κάπνισμα όσους καπνίζουν, ενώ από την άλλη οι καπνιστές να παραμένουν σε εξωτερικούς χώρους.

Μαγιορκίνης: Έκκληση στους νέους

Παράλληλα, τόνισε ότι οι νέοι από 18 έως 40 ετών θα πρέπει να τηρούν τα μέτρα και να φορούν μάσκα, προκειμένου να μην έχουμε περαιτέρω διασπορά του ιού. Σ’ αυτήν την ηλικιακή ομάδα συγκεντρώνεται αυτή τη στιγμή ο μεγαλύτερος αριθμός διαγνώσεων. Οι νέοι από 18 έως 39 ετών αποτελούν τις τελευταίες ημέρες το 60% με 70% των κρουσμάτων σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες.  Η αύξηση όσον αφορά τα θετικά τεστ στους νέους είναι της τάξεως του 10% με 20%

Ο επ. καθηγητής αναφέρθηκε και στα όσα λέγονται και γράφονται για την ομάδα αίματος 0, τονίζοντας ότι οι άνθρωποι έχουν αυτή την ομάδα αίματος δεν είναι άτρωτοι στον κορονοϊό.