Μα είναι δυνατόν! Πονοκέφαλος από παγωτό;

  • Iatropedia
Ο πονοκέφαλος από παγωτό χαρακτηρίζει τους σύντομους πονοκεφάλους που μπορεί να συμβούν όταν τρώτε ή πίνετε κάτι κρύο. Έτσι τα παγωτά, οι γρανίτες, τα παγωμένα ποτά και άλλα κρύα φαγητά μπορεί να έχουν το ίδιο αποτέλεσμα. Τα καλά νέα είναι πως αυτοί οι πονοκέφαλοι κρατάνε πολύ λίγο και δε χρειάζεται να σας απασχολούν. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τον περίεργο πονοκέφαλο από παγωτό.

Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη

Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού

Οι πονοκέφαλοι από παγωτό προκαλούνται όταν ένα κρύο υλικό προωθείται από το στόμα σας στο πίσω μέρος του λαιμού σας, όπως συμβαίνει όταν τρώτε γρήγορα ένα παγωτό ή πίνετε μία μεγάλη γουλιά από ένα κρύο ποτό. Μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί ο ακριβής μηχανισμός που προκαλεί τον πόνο.

Μια θεωρία που έχει προταθεί είναι ότι το κρύο φαγητό ή ποτό μπορεί να αλλάξουν προσωρινά τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο, προκαλώντας έτσι ένα σύντομο πονοκέφαλο. Κάποιες μελέτες αναφέρουν ότι ο πόνος φτάνει από το στόμα στο κεφάλι μέσω του τριδύμου νεύρου, το οποίο παρέχει αισθητηριακές πληροφορίες από το πρόσωπο και το στόμα στον εγκέφαλο.

Τα συμπτώματα του πονοκέφαλου από παγωτό περιλαμβάνουν:

Οξύ, διαπεραστικό πόνο στο μέτωπο

Ο πόνος κορυφώνεται περίπου 30 έως 60 δευτερόλεπτα μετά την έναρξή του

Ο πόνος σπάνια διαρκεί περισσότερο από πέντε λεπτά

Ο πονοκέφαλος από παγωτό μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε. Αλλά συνήθως περισσότερο επιρρεπείς σε πονοκεφάλους από παγωτό ή με σοβαρότερες κεφαλαλγίες είναι τα άτομα που έχουν ιστορικό ημικρανιών. Επίσης, οι πονοκέφαλοι αυτοί μπορεί να είναι πιο συνηθισμένοι σε άτομα με ιστορικό τραυματισμών στο κεφάλι.

Για να βοηθήσει στην πρόληψη αυτών των πονοκεφάλων δοκιμάστε να τρώτε και να πίνετε οτιδήποτε είναι κρύο πολύ αργά.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

www.bountouri.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μήπως για τον πονοκέφαλο φταίει η κακή ψυχολογία;

Πάλι πονοκέφαλος! Πότε να ανησυχήσω;