Μ. Παγώνη για καύσωνα: Μην κυκλοφορείτε στη ζέστη, δεν έχουμε συνηθίσει αυτές τις θερμοκρασίες

  • Ρούλα Τσουλέα
Παγώνη
Τις μέρες του καύσωνα έχουν υπάρξει αρκετά λιποθυμικά επεισόδια και θερμοπληξίες, είπε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.

Σύσταση προς τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού να παραμείνουν στα σπίτια τους και προς τους εργαζομένους να τηρήσουν την τηλεργασία και τις άλλες οδηγίες του υπουργείου Εργασίας, απηύθυνε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ κυρία Ματίνα Παγώνη.

Μιλώντας στην ΕΡΤ τόνισε ότι έχουν ήδη υπάρξει αρκετά λιποθυμικά επεισόδια και θερμοπληξίες, και αρκετός κόσμος μεταφέρθηκε στα νοσοκομεία. Ήταν, δε, κατηγορηματική λέγοντας πως ορισμένες πληθυσμιακές ομάδες δεν πρέπει να βγαίνουν καθόλου έξω.

«Και τις επόμενες μέρες πρέπει οι μεγάλοι σε ηλικία, με υποκείμενα νοσήματα να παραμείνουν στο σπίτι. Αυτό δεν το συζητάμε, δεν μπορούν να βγουν», τόνισε η κυρία Παγώνη.

Οι έγκυοι επίσης δεν μπορούν να κυκλοφορούν έξω, συνέχισε. Το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά, τα οποία δεν πρέπει να βρίσκονται στη θάλασσα από τις 12 το μεσημέρι έως τις 5 το απόγευμα. «Τα παιδιά είναι το ίδιο ευαίσθητα με τους μεγάλους. Δεν μπορούν να παραμένουν αυτές τις ώρες στη θάλασσα με τόση μεγάλη θερμοκρασία. Όσο κι αν προσπαθούμε να τα προφυλάξουμε με τα αντηλιακά, με καπέλα, με νερά», ξεκαθάρισε.

«Τα πράγματα άλλαξαν και από δω και πέρα θα πρέπει να προσαρμοζόμαστε όλοι στις νέες συνθήκες», τόνισε. «Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι και τις επόμενες μέρες θα πρέπει οι μεγάλοι σε ηλικία με υποκείμενα νοσήματα να παραμείνουν στο σπίτι. Αυτό δεν το συζητάμε, δεν μπορούν να βγουν. Είχαμε αρκετά λιποθυμικά επεισόδια, είχαμε αρκετές θερμοπληξίες, μεταφέρθηκε κόσμος στο νοσοκομείο. Πρέπει να γίνει κατανοητό. Επίσης, υπάρχει τηλεργασία. Τις μέρες αυτές έχει δοθεί από το υπουργείο Εργασίας οδηγία».

Η διατροφή και τα φάρμακα

Η κυρία Παγώνη επισήμανε πως ο οργανισμός μας είναι ασυνήθιστος σε τόσο υψηλές θερμοκρασίες. Γι’ αυτό τον λόγο πρέπει όλοι να είμαστε πολύ προσεκτικοί, για να ξεπεράσουμε ανώδυνα τον καύσωνα. Πρακτικό αυτό σημαίνει ότι θα πίνουμε πολλά υγρά και θα τρώμε λίγο και συχνά. Τα γεύματά μας πρέπει να έχουν σαλάτα, φρούτα, για να είμαστε «σε ελαφριά κατάσταση». Αντιθέτως, το αλκοόλ αυτές τις μέρες δεν πρέπει να το χρησιμοποιούμε καθόλου.

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ συνέστησε επίσης στους ασθενείς που ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή, να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους. Και αυτό, διότι μπορεί να χρειασθούν κάποια αλλαγή στις δόσεις των φαρμάκων τους.

Τέλος, αν κάποιος  συγκατοικεί με ηλικιωμένο και εκείνος αρχίσει να δείχνει σημάδια θερμοπληξίας (πυρετό, αδυναμία, καταβολή, τάση για λιποθυμία), πρέπει να του προσφέρει τις πρώτες βοήθειες μέχρι να έρθει το ασθενοφόρο. Μπορεί π.χ. να τον δροσίσει με παγοκύστεις ή με ένα δροσερό ντους, κατέληξε η κυρία Παγώνη.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

Φωτογραφία: iStock