Μ. Γιαννάκος (ΠΟΕΔΗΝ): Με μετακινήσεις αναισθησιολόγων και νοσηλευτών δεν λειτουργούν τα χειρουργεία

  • Iatropedia newsroom
Άδεια χειρουργεία
«Για να μην αναβληθούν μεταμοσχεύσεις νεφρού από ζώντες δότες στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης μετακινούνται αναισθησιολόγοι και νοσηλευτές από το ΑΧΕΠΑ, που επίσης αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα προσωπικού»

Για τραγικές ελλείψεις προσωπικού στα νοσοκομεία, κάνει λόγο ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, με αφορμή τις μετακινήσεις αναισθησιολόγων και νοσηλευτών από το ένα νοσοκομείο στο άλλο.

Για να μην αναβληθούν μεταμοσχεύσεις νεφρού από ζώντες δότες στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης μετακινούνται αναισθησιολόγοι και νοσηλευτές από το ΑΧΕΠΑ που επίσης αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα προσωπικού με πολύ μεγάλες λίστες αναμονής ασθενών για χειρουργείο, αναφέρει ο κ. Γιαννάκος.

Αναγνωρίζοντας την ανάγκη που υπάρχει, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ σημειώνει ότι «ασφαλώς πρέπει να γίνουν οι μεταμοσχεύσεις στο Ιπποκράτειο, ακόμη και εάν χρειασθεί να μετακινηθεί προσωπικό από νοσοκομεία των Αθηνών. Η αναγκαιότητα αυτή, όμως, αναδεικνύει τις σοβαρές ελλείψεις προσωπικού που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία».

Όπως λέει, «στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, στις 28 οργανικές θέσεις αναισθησιολόγων υπηρετούν μόνο 7. Μετακινούνται από άλλα νοσοκομεία 4 και φθάνουν μόνο για τα επείγοντα. Λειτουργούν οι 5 χειρουργικές αίθουσες στις 12 που είναι ανεπτυγμένες στο νοσοκομείο. Και 28 αναισθησιολόγους να είχε το Ιπποκράτειο, δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν οι κλειστές χειρουργικές αίθουσες λόγω ελλείψεων νοσηλευτικού προσωπικού. Γι’ αυτό εξ άλλου μετακινείται και νοσηλευτικό προσωπικό από το ΑΧΕΠΑ για τις μεταμοσχεύσεις».

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, οι λίστες αναμονής για χειρουργεία φτάνουν τα δύο και τρία χρόνια.

«Υπό αυτές τις συνθήκες», υπογραμμίζει, «δεν αποφασίζεις απογευματινά χειρουργεία. Προσπαθείς να συμμαζέψεις την τραγική κατάσταση προσλαμβάνοντας προσωπικό. Δίνοντας κίνητρα για να σταματήσει το κύμα μαζικών αποχωρήσεων. Εμείς τι κάνουμε; Ξύνουμε το πάτο του βαρελιού με συνεχείς μετακινήσεις προσωπικού να καλύψουμε τα μεγάλα κενά. Μπαλώνουμε μία τρύπα και ανοίγουμε μια άλλη. Χωρίς να υπολογίζουμε την εργασιακή εξουθένωση με τις συνεχείς μετακινήσεις που είναι μια εκ των αιτιών που έχουμε μαζικές αποχωρήσεις».

Στη βόρεια Ελλάδα, συμπληρώνει, «το 53% των ασθενών περιμένουν πάνω από έναν χρόνο σε λίστες αναμονής προκειμένου να χειρουργηθούν», με το πρόβλημα να είναι οξύτερο, όπως λέει, «σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης».

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ιλαρά: Προειδοποίηση ΕΟΔΥ για έξαρση κρουσμάτων – Οδηγίες προς τους ταξιδιώτες

Άνδρας πέθανε από υπερδοσολογία βιταμίνης D

Ανησυχία για τον κοκκύτη στην Ευρώπη: Αυξάνονται τα κρούσματα